Köögivilja ostja eelistused muutusid eriolukorra ajal järsult

Silvi Lukjanov
Copy
Ostja eelis­tused on eriolukorras järsult muutunud. Aega on rohkem ning keedetud köögivilja asemel ostetakse pigem toorest köögivilja ja töödeldakse seda kodus ise.
Ostja eelis­tused on eriolukorras järsult muutunud. Aega on rohkem ning keedetud köögivilja asemel ostetakse pigem toorest köögivilja ja töödeldakse seda kodus ise. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eriolukord on muutnud köögiviljakasvataja elu raskemaks. Vähenenud on töötajate tööaeg ja palk, valmistoidu maht on langenud kuni 40 protsenti. Ent rõõmu teeb, et keedetud köögivilja asemel ostetakse nüüd poest enam värsket. Kohe sedavõrd, et kõik kasvatatu läheb müügiks ja kevadel on põhjust jälle külvata.

AS Sagro on suurte kogemustega aiandusettevõte, kes kasvatab kodumaist köögivilja üle 25 aasta, kuid nii keerulist aega juhatuse esimees Kalle Reiter ei mäleta. „Eriolukord on muutnud meie tegutsemise hulga riskantsemaks, just katmikala köögiviljakasvatuses,” lausus ta.

Avamaa köögiviljakasvatuses ollakse valmis kevadtöödeks, olemas on seemned ja tarned. Nii võib Reiteri sõnutsi öelda, et koroona pole siin mõju avaldanudki. Kuid katmik­aiandis tootmine käib ja toodangut tuleb iga päev ning risk on lausa kolossaalne.

„Väga palju on tulnud pingutada, et keegi kuskil ei nakatuks,” märkis ta. Desinfitseerimine on asja üks pool. Kui varem käisid kevaditi väiksema koormusega tomatikasvatajad abiks taimekasvatuses, siis tänavu ei saa inimesi niimoodi segamini lasta. Nii on tulnud Reiteril tomatikasvajate tööpäeva lühendada ja palka kärpida. „Me ei saa riskida nakatumisega, sest taim tahab järjepidevat hooldamist, teda ei saa jätta kaheks nädalaks järelevalveta,” täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles