Spetsialistid soovitavad parimaid köögiviljasorte

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Ainuüksi porgandiseemnete valik võib algajal peenrarajajal silme eest kirjuks võtta.
Ainuüksi porgandiseemnete valik võib algajal peenrarajajal silme eest kirjuks võtta. Foto: Elmo Riig

Praegu käib usin seemnevarumine ja peenarde tegemine. Sellesse põnevasse tegevusse on tänavu haaratud ka paljud uustulnukad, kel pole veel aimugi, mida eelistada tasub. Maa Elu uuris rikkaliku köögiviljakasvatamise kogemusega spetsialistide käest, milliseid porgandi-, herne-, salati- ja kurgisorte nad kasvatada soovitavad.

Ingrid Bender

Eesti Taime­kasvatuse Instituudi teadur

Porgand. Väga nõutud sort on ‘Jõgeva nantes’, väga magus ja mahlane. Kasvatan ka ise seda.

Hernes. Minu lemmiksort on ‘Virges’, varane, magus ja saagikas. Maitse poolest meeldib kõige rohkem keskvarane sort ‘Aamisepp’ ja keskvalmiv ‘Looming’. Sordil ‘Aamisepp’ ilus suur kaun ja suur tera. Kõik kolm sorti on väga nõutud.

Salat. Kõige enam meeldivad mulle jääsalatid, sageli olen kasvatanud sorti ‘Great Lakes’.

Kurk. Meeldivad siledaviljalised sordid, mida saab avamaal kasvatada, salatiteks teha ja hapendada. Sageli kasvatan sorti ‘Dirigent’ F1. Tänavu proovin ka sorti ‘Alpaca’ F1.

Tiina Paasik

aiaraamatute autor

Minu lemmikud on uued sordid.

Porgand. ‘Maestro’ F1-Nantes tüüpi, säilib hästi, juurvilja pikkus 18–20 cm.

Kurk. Avamaal ‘Alex’ F1, isetolmlev, viljaliha tihe, mõruainevaba, hapendamiseks ja marineerimiseks. Kasvuhoones ‘Saladin’ F1, isetolmlev, saagikas ja haiguskindel.

Hernes. ‘Avalo’, varajane sort.

Salat. ‘Frillice’ sobib kasvatamiseks peenral, anumas ja kasvuhoones. Selle lehed on krõmpsuvad ja mahlased. Valmib 45–60 päevaga.

Reet Luht

OÜ Kopra Sahver perenaine

Porgandi­sortidest varajaseks saagiks külvasime ‘Amsterdam 2’. Ilus pikk ja mahlane varajane porgand, säilib päris pikalt ka sügisel.

Säilitusporgandina külvame sorti ‘Naval’ – magus ja mahlane, säilib hästi.

Kasvatame ka värvilisi porgandeid ‘Purple Haze’, lilla, oranži sisuga. ‘Mello Yello’ – kollane, ‘White Satin’ – valge, ‘Rubyprince’ – roosa. Lisaks varajaseks kimbuporgandiks ‘Sugar Snac’.

Kurk ikka vana hea ‘Adam’ ja ‘Alex’, mis on alati saagikad, samuti ‘Profi’, ‘Dolomit’ ja ‘Dirigent’.

Pikkadest kurkidest ikka ‘Saladin’ ja sel aastal proovime ka ‘Superstari’.

Hernest läheb prooviks maha ‘Norli’, see on suhkruhernes, mida on hea süüa koos kaunaga.

Head sordid veel ‘Avola’ ja ‘Valma’, mis valmivad varakult. Hilisematest ‘Aamisepp’: kõrge ja suhteliselt hiline, aga ilusad pikad kaunad. Herne peaks külvama varakult, et saada ilma ussita kaunad, või siis külvata suve lõpus mõni varajasem sort, et jõuaks valmida.

Salatiteks ikka ‘Frillice’, mida saab pikalt lehe kaupa süüa, mõnus krõmps ja sobib nii võileiva peale kui peenematesse salatitesse.

Kindlasti võiks olla peenral ka rukola, vürtsika salati armastajatele, samuti põldkännak ehk lambasalat, kerge pähklimaitsega. Paksoi on küll pikema kasvuajaga, aga annab pikalt mõnusalt mahlakaid lehti ja jämedamaid varsi saab kasutada panniroogades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles