Koroonamõõdikud lubaksid piiranguid leevendada (3)

Copy
Valitsuse pressikonverents.
Valitsuse pressikonverents. Foto: Sander Ilvest

Valitsus avalikustas kolmapäeval Covid-19 põhjustatud olukorrast väljumise kava, milles olid kirjas ka mõned konkreetsed arvulised mõõdikud. Need on osa mõõdikutest, mida jälgitakse epideemiast väljumise kavas esimesest etapist teise liikumisel.

Esimene mõõdik on nakatanute arv, mis on omakorda jagatud kahte ossa: nakatanute koguarv ja osakaal kõigist testituist ning nakatanute arv vanusegrupis 50 ja vanemad. Selle mõõdiku puhul on algtasemeks 32 nakatanut, mis on võetud nädalasest perioodist 9. – 15. aprill. Algtase näitab selle nädala keskmist ööpäevast avastatud nakatanute arvu, viimasel seitsmepäevasel perioodil on keskmine nakatunute arv 22, mis on kolmandiku võrra väiksem kui algtase.

Sama mõõdiku teine number näitab kahe nädala summaarset nakatunute arvu vanusegrupis 50 ja enam. Algtase on võetud 6. aprilli seisuga, mil see oli 476, hetkeseis on aga 200.

Teine mõõdik puudutab haiglaravil viibivate Covid-19 patsientide arvu, jälgitakse kahe nädala keskmist võrreldes kõrghetkega, mis oli 13. aprillil 157 täidetud voodikohta. Hetkel on kahe nädala keskmine voodikohtade täituvus Covid-19 patsientidega 136.

Kolmas mõõdik jälgib intensiivravikohtade hõlmatust võrreldes kõrghetkega, mis oli 4. aprillil ja 20 patsienti intensiivravil. Viimase kahe nädala keskmine on olnud ligi kümme.

Kõigi arvuliste mõõdikute puhul esineda võivate hälvete mõju analüüsitakse iga kord üksikjuhtumina.

Ülejäänud mõõdikud puudutavad arstiabi kättesaadavust, inimeste valmidust järgida valitsuse suuniseid ja kehtestatud meetmeid, majanduse üldist tervist. Need mõõdikud on hinnangulised. Samuti viimane mõõdik, mis jälgib usaldusmeetmete rakendamise võimekust. See tähendab kontrollivõimekust piiriületusel, üldist testimisvõimekust ühiskonnas, nakkuskollete isoleerimise võimekust, isikukaitsevahendeid ning 2+2 tagamise võimekust.

Majanduse üldise tervise mõõdikud näitavad fikseeritud algtaset, millega hakatakse uusi näitajaid võrdlema:

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles