Martin Kukk: Saaremaa õppetunnid (4)

Copy
AS Südamekodud juht Martin Kukk.
AS Südamekodud juht Martin Kukk. Foto: Mihkel Maripuu

Saaremaa kriisiolukord jätab meile õppetunni, et vaktsiini kättesaadavaks muutudes peaksid eelisjärjekorras kaitstud saama riskirühmade inimesed, kirjutab Südamekodu hooldekodude juhatuse liige Martin Kukk.

Saaremaad tabanud koroonaviiruspuhang on haigestunute ja elanike suhtarvu arvestades pälvinud tähelepanu ka mujal maailmas. Väidetavalt on Saaremaa maailmas viirusest enim haaratud paik. Kuidas selline asi juhtuda sai, on kergelt tuvastatav lihtsa aegrea abil.

4. ja 5. märtsi võrkpallikohtumine sadade pealtvaatajate ees, 7. märtsi suur Mullifestival, 8. märtsil käisid inimesed ilmselt naistepäeva puhul rohkem külas ja ettevõtted korraldasid koosolemisi. Kui 11. märtsil tuvastatakse Saaremaal kaks esimest kohapeal nakatunut, on see vaid eelmäng sellele, mis järgneb.

Viirus tungis ka hooldekodudesse, jõudes seega suurima riskirühmani ehk kaasnevate haigustega eakateni. Kuressaare haigla õenduse ja hoolduse osakonnast, kus viirus samuti levis, võttis ka Saaremaa Südamekodu vahetult enne karantiini enda juurde elanikke. See on üks tõenäolisemaid allikaid, kust hooldekodusse viirus sai, sest enamikul sealt saabunud elanikel see tuvastati.

Tagantjärele tarkusena on selge, et Saaremaa puhul sörkisid eriolukorra piirangud sündmuste käigul sabas, jäädes nädal või kaks hiljaks. Samuti oli nii riigi kui ka erasektori isikukaitsevahendite reserv sellise ohu tarbeks selgelt ebapiisav ja töötavat kiirhankimise süsteemi ei olnud.

Õppetunnid nendest traagilistest päevadest peame tulevikku kaasa võtma, et järgmisel korral olla paremini valmis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles