Austria lõbusad rahvarõivad kannavad natsiajaloo taaka (21)

Bretty Sarapuu
, Viin-Tallinn
Copy
Eri pikkuses seelikuosaga rahvarõivakleite Dirndl’eid kandvad naised. Austrias käib tuline vaidlus selle üle, kas rahvarõivaid tohib valmistada vaid traditsioonilisi lõikeid aluseks võttes või ka moodsamalt ning lõbusamalt.
Eri pikkuses seelikuosaga rahvarõivakleite Dirndl’eid kandvad naised. Austrias käib tuline vaidlus selle üle, kas rahvarõivaid tohib valmistada vaid traditsioonilisi lõikeid aluseks võttes või ka moodsamalt ning lõbusamalt. Foto: Ralph Peters/imago images/Scanpix

Ilmselt pole maailmas teist riiki, kus rahvarõivaste kandmine nii palju poleemikat põhjustaks, kui Austria. Natsiajaloo tõttu tuleb austerlastel, kes rahvarõivad selga tõmbavad, arvestada kõrvaltvaatajate kiirete järeldustega nende kandja poliitiliste eelistuste kohta.

Rahvarõivaste kultuur Austrias on hoopis midagi muud kui Balti riikides või Põhjamaades, rääkis Arterile Austria etnoloog ja mitme raamatu autor Elsbeth Wallnöfer.

«Rahvarõivaste kandmine ei ole Austrias lihtsalt midagi ilusat, vaid hoopis poliitilist, seejuures peamiselt rahvuspoliitilist,» selgitas ta.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles