Video ja blogi ⟩ Politseijuht: oleme teinud piirangute rikkujatele 464 ettekirjutust ja määranud 50 korral sunniraha (4)

Postimees
Copy
Elmar Vaher.
Elmar Vaher. Foto: Madis Veltman

Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ütles keskpäevasel pressikonverentsil, et politsei saab ööpäevas umbes 800-900 teadet avalike kogunemiste kohta. Liikumispiirangute rikkujatele on tehtud kokku 464 ettekirjutust, 50 korral on määratud ka sunniraha.

Vaheri sõnul on politsei suurendanud oma kohalolu tänavatel. «Oleme tõstnud tunduvalt patrullide arvu. Kui tavaolukorras on meil väljas ca 100 patrulli, siis täna 140. Tipptundidel küüdib see arv isegi pea 200ni. Politseijuhi teatel on eriolukorras politseil ka tavapärasest rohkem tööd. «Meie väljakutsete arv on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kuuendiku võrra kasvanud. Saame 3000 väljakutset nädalas, millest 800-900 on otseselt seotud eriolukorraga. Peamiselt puudutavad need avalikke kogunemisi. Oleme teinud 2+2 reegli ning kodus püsimise kohustuse rikkumise kohta kokku 464 ettekirjutust ja määranud 50 korral sunniraha,» selgitas Vaher.

Muude rikkumiste arv on politseiametniku sõnul siiski kerges langustrendis. «Vägivallaga seotud väljakutseid on olnud eriolukorra ajal viie protsendi võrra vähem, aga vähenenud pole lähisuhtevägivald. Varavastaseid süütegusid on olnud veerandi võrra vähem. Langenud on ka kelmuste ja varguste arvud. Kelmid on küll proovinud, aga Eesti inimesed pole õnge läinud,» rõõmustas politseijuht.

Jätkuvalt teevad korrakaitsjatele muret joobes juhid. «Liiklusintensiivsus on langenud 30 protsenti ning samas suurusjärgus on vähenenud ka õnnetuste arv. Halb märk on see, et joobes juhid on eriolukorra ajal põhjustanud 17 kannatanuga õnnetust. Seda on seitsme võrra rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Oleme tabanud ka rohkem kriminaalses joobes inimesi, jääknähtudega juhtide arv on vähenenud,» täpsustas Vaher.

Vaheri sõnul ei korralda politsei jätkuvalt «Kõik Puhuvad» reide, kuid tavapärane töö purjus juhtide tabamiseks käib edasi.

Terviseameti kriisistaabi meditsiinijuht Arkadi Popov rõhutas pressikonverentsil viimase pingutuse olulisust. «Mul on palve Eesti rahvale, et me oleksime valmis veel 2-3 nädalat kodus olema. Kui me tahame mai lõpus minna kaubanduskeskustesse, peame aprillis järgima veel piiranguid. Praegune kodus püsimine annab meile tunduvalt rohkem vabadusi kolme nädala pärast,» lausus Popov. 

Kuna Saaremaal on olukord paranenud, lõpetab töö ka Kuressaarde püstitatud kaitseväe välihaigla. «Terviseamet esitas eile kaitseväele ettepaneku likvideerida hiljemalt 30. aprilliks välihaigla missioon Saaremaal. Selle otsuse aluseks on soodne olukord ehk uusi juhtumeid ei tule piisavalt. Välihaiglas raviti selle ajal jooksul 15 koroonapatsienti,» selgitas Popov.

Tagasi üles