Aja auk. IKEA reggae ja noakangelane öös

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
Kollektiiv Ace of Base ehk Jenny Berggren, Ulf Ekberg ja Jonas Berggren aastal 2009.
Kollektiiv Ace of Base ehk Jenny Berggren, Ulf Ekberg ja Jonas Berggren aastal 2009. Foto: Aleksei Filippov/itar-tass

Käisin möödunud aastal elus esimest korda IKEAs. Polnud elu sinna viinud varem ja tõenäoliselt ei vii ka hiljem, aga iseenesest oli väga huvitav: näha kaupu, näha korralikke kaupu, aga selliseid, mis tõenäoliselt ei nõua, et sa emotsionaalselt neile väga külge hakkad, selles mõttes väga demokraatlikke kaupu.

Korraks tekkis selle kaubademokraatia sees ka klaustrofoobia, sest IKEA liikumisprintsiip osutus selliseks, et liikuda tuleb ainult edasi ja näha ära kõik pakutav ilma tagasipöördumise võimaluseta. IKEAs käik lõppes IKEA sööklas, mille sisustus oli kokku pandud kergest IKEA mööblist, ja väljapandud toit tundus kuidagi puhas ja isuäratav. Tsiteerides kirjanikku, oli toit söödav, kuid sellele polnud võimalik alati nime anda. Rootsi popbändi Ace of Base muusikat on nimetatud ka IKEA-reggae’ks.

Just nende singel «The Sign» lammutas märtsis ja aprillis 1994 kuus nädalat USA singlitabelis kohal nr 1. Aasta lõpuks tunnistas ­Billboard selle ka aasta edukaimaks singliks. Peale USA tõusis see esikohale veel 12 riigis. Rolling Stone Music Guide on seda nimetanud kõige nutikamaks, kaasahaaravamaks ja triumfeerivamaks hüvastijätulooks pärast ­ «I Will Survive’i». Pole kindel, et see on nende kuulsaim lugu, küll aga edukaim.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles