Tallinn soovitab inimestel valida jalutuskäikudeks vähemtuntumad kohad

Brita-Maria Alas
Copy
Ratturid Pirital.
Ratturid Pirital. Foto: Sander Ilvest

Tallinna keskkonna-ja kommunaalameti juhataja Elena Sapp soovitab inimestel rahvarohkeid kohti pigem vältida ning otsida jalutuskäiguks midagi privaatsemat.

Kaunite kevadilmade saabumine kutsub õue ja loodusesse ning nii külastatakse üha enam ka looduskauneid kohti nii Tallinnas kui ka Eestis laiemalt. Iseenese ja teiste ohutuse tagamiseks on mõistlik eelistada kodulähedasi ja vähetuntuid kohti, kus saab 2+2 reeglit hõlpsasti järgida.

«Tallinn on põnev linn mitmekülgse looduse poolest. Soovitan kõigil huvilistel tutvuda vähemtuntud kaunite kohtadega – seal on tõenäoliselt ka vähem inimesi. Ning kui näete, et mõne objekti juures olevas parklas on väga palju autosid, siis tasuks ehk sel korral oma retk mõnes vaiksemas kohas ette võtta. Ehk leiab ka kodu lähedalt mõne kena pargi, metsaraja või sobiva jalutuspaiga,» sõnas Sapp.

Kevadises looduses põnevamate radade leidmisel on abiks linnalooduse portaal ning Tallinna lähiümbrust saab avastada ka jalgrattal – jalgrattateede kohta leiab informatsiooni linna kodulehelt. Linna põnevamaid rohealasid ja loodusväärtusi tutvustab Linnalooduse kompass. Mõneks näiteks on Tallinna liigirikkaim loodusala Astangu, Pirita ürgorg, Nõmme-Mustamäe maastikukaitseala ning Maarjamäe looduslik vaateplatvorm. Veebilehelt leiab ka kaardirakenduse, mille abil saab hõlpsasti huvipakkuva paiga asukohaga tutvust teha.

Riiklik Keskkonnaamet paneb inimestele südamele järgida looduses liikumise häid tavasid. «Loodusesse minnes tuleb ümbritsevasse suhtuda austusega. Ka eriolukorras kehtib reegel, et prügi tuleb endaga metsast kaasa võtta. Samuti ei tohi metsaasukaid häirida, paljud neist ootavad praegu uue põlvkonna sündi või koorumist, mõned on juba ametis poegade eest hoolitsemisega. Kaasavõetud lemmikloomad tuleb kindlasti hoida rihma otsas,» sõnas keskkonnaameti keskkonnahariduse osakonna juhataja Piret Eensoo. 

Pealinn on rikkaliku maastiku ja loodusega elupaik, kus võib kohata ka mujal Euroopas haruldaseks muutunud taimi ja loomi. Siinsele elurikkusele panevad aluse asukoht Läänemere rannikul, maastike mitmekesisus ning sellest lähtuv elupaikade mosaiiksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles