Ratas: leevendusteks on vaja veel palju mõõtmisi teha

BNS
Copy
Valitsuse pressikonverents. Jüri Ratas.
Valitsuse pressikonverents. Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Jüri Ratas ütles reede õhtul ETV uudistesaatele «Aktuaalne kaamera» antud intervjuus, et piirangute lõdvendamise juures kehtib põhimõte – üheksa korda mõõda, üks kord lõika – ja praegu on leevenduste tegemiseks veel palju mõõtmisi vaja teha.

«Koroonaviiruse puhang on selles faasis, kus on otsus veel eriolukorda pikendada kuni 17. maini. Teine põhjus on see, et kindlasti vajab valitsus väga selgelt konkreetset juhtimist ja see annab selle juhtimisstruktuuri, sest me oleme kriisis, mis on valdkondadeülene, mis puudutab nii meditsiini, majandust kui ka rahandust, aga ka rahvusvahelist suhtlust,» seletas Ratas eriolukorra pikendamise vajaduse kohta.

«Kui me räägime erimeetmetest, olgu see piirikontroll, Kaitseliidu kaasamine, 2+2 reegel, saarte piirangud – see kõik täna seaduslikult vajab eriolukorda,» jätkas peaminister.

Ratase sõnul on võimalik, et mõned leevendused siiski tulevad.

«Selle nimel me kõik töötame ja ma isiklikult väga loodan, et neid leevendusi saame teha. See tähendab seda, et viirusepuhang seda võimaldab, see tähendab seda, et inimesed järgivad reegleid. Mis need olla saavad? Kindlasti esimesed on, kui me räägime näiteks muuseumitest, eeskätt just muuseumite vabas õhus või vabaõhumuuseumite külastus, kindlasti ka teatud spordi- ja huvialategevus eeskätt vabas õhus,» rääkis peaminister.

«Inimesed on tõesti jälginud ja järginud reegleid väga hästi ja suur tänu – see on punkt üks. Punkt kaks on see, et miks veel? Sellepärast, et kui see viirusenurk ja -tõus tuleb tagasi, siis reeglina on ta alati tulnud tagasi palju kiiremini ja palju suurema tõusuga. Me näeme seda nii mõneski maailma riigis. Ehk siin kehtib kõige lihtsam põhimõte – nagu öeldakse, et üheksa korda mõõta ja siis üks kord lõigata. Täna on veel vaja tugevasti mõõta, et neid leevendusi teha. Kui me seda kõike teeme, kui me seda kõike järgime, siis ma usun, et me saame võimalikult ruttu erinevaid leevendusi luua, võimalikult ruttu taastada normaalse elu ja pöörduda tagasi ka normaalsesse majanduskeskkonda. See kõik võtab aega ja teatud piirangud jäävad loomulikult veel pikemaks,» jätkas Ratas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles