Soovitus riigieksami ajal maski kanda tekitab koolides küsimusi (8)

BNS
Copy
Tühi klassiruum.
Tühi klassiruum. Foto: wolfstone-photo via www.imago-images.de/imago images/Werner Schmitt/Scanpix Baltics

Riik on abiturientide riigieksamite puhuks tellinud pea 100 000 näomaski ja koostanud juhised, kuidas eksameid võimalikult vähese terviseriskiga läbi viia, edastas reedel rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Koolides tekitab just maski kandmine eksamite ajal vastakaid arvamusi. Samas kinnitab haridusministeerium, et tegemist on soovitusega, mitte nõudega.

Haridusministeeriumi koolidele saadetud juhistes on koolil palutud korraldada eksam nii, et klassiruumis ei oleks rohkem kui kümme eksamitegijat, et nende eksamiruumi sisenemine ei toimuks kambakesi koos, et neil oleks võimalik käsi pesta ja et desovahend oleks kättesaadav. Üllatav oli aga paljude jaoks see, et eksami ajal peaksid kõik kandma näomaski.

«Meie tagame kõikidele eksaminandile maskid. Kuna see on riigieksam, riigi korraldatud, siis kõikidele me selle tagame, ka korraldajatele. Õpetajad on arvestatud eksamikorraldusse ja oleme arvestanud ka seda, et üheks eksamiks ühele eksaminandile oleks kaks maski,» rääkis haridus- ja teadusministeeriumi välishindamisosakonna juhataja Kristin Hollo.

Ministeeriumi tellimus ligi 100 000 maskile on juba teel.

Eesti keele õpetajatel on aga olnud mureks ka õigekeelsussõnaraamatute kasutamine eksamil, mida kõigile ei jagu ja mida seetõttu jagatakse.

«Eksaminand võib kaasa võtta oma ÕSi. Eksamikomisjoni esimees siis kontrollib, kas see on puhas, et seal ei ole vahel mingisuguseid spikreid. Siis nad saavad kasutada oma ÕSe. See võib küll olla mingisugune väljapääs,» ütles emakeeleõpetajate seltsi juhatuse esimees Kaja Sarapuu.

Eksamite korraldusliku poole kõrval on aga koolide suurim küsimus praegu see, kas kaks toimuvat riigieksamit, ehk matemaatika ja eesti keel, on abituriendile gümnaasiumi lõpetamiseks kohustuslikud.

Valdavalt on koolid avaldanud ministeeriumile arvamust, et sel aastal peaksid need olema lõpetamisest lahti seotud. See otsus on aga poliitiline ja selle peab tegema valitsus. Plaanis on see järgmisel nädalal.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles