Markus Robam otsib rahu müra sees

Margus Haav
, reporter
Copy
Markus Robam on välja andnud kolm albumit.
Markus Robam on välja andnud kolm albumit. Foto: Erakogu

Helilooja ja muusik Markus Robam on kirjutanud muusikat teatrisse, filmi ja telesaadetesse. Tema teoste hulka kuulub teiste seas ka «Angle to Angle» ehk kompositsioon kaheksale kõlarile ja klaverile, mida mängiti 2013. aastal Roomas toimunud festivalil Fundamento, Tallinn Music Weekil ja Eesti muusika päevadel. Robam oli ansambel MID solist ning teinud kaasa näitlejana nii teatrilavastustes kui ka teleseriaalis ja lühifilmis.

Tema värskel, esialgu digikanalites kättesaadaval neoklassikat ja ambienti siduval kaunil ja kargel albumil «In Crowds» olevad lood on kirjutatud klaverile. Neid ilmestavad maailma eri paigus salvestatud taustahelid: linnades, kohvikutes ja paljudes teistes kohtades kõlavad helimaastikud.

Markus Robam, kuulan albumit juba neljandat korda ega saa lahti tundest, et materjal olekski justkui täpselt rihitud praegusesse ärevasse aega, kus tegelikult on raske öelda mitte ainult seda, mis juhtub homme, vaid sedagi, mis saab paar tunni pärast. Aga kogu materjal oli ju tegelikult pikema protsessi tulemus, ajastus oli juhuslik?

Oma põhiolemuselt ja lähenemiselt on mu tööd vist üsna sarnased. Albumit vormistades valisin tegelikult ka selliste lugude seast, mis olid kirjutatud juba viis või kuus aastat tagasi. Plaati hakkasin kokku panema eelmisel sügisel ega osanud siis veel aimata, et ta praeguse aja ärevuse mõttes tähenduslikumaks võib saada. Teema, kuidas kõnetada kaasaegset inimest, on oluline igal ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles