Ukrainlaste abile lootnud Soome põllumehed otsivad lahendust

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Rumeenia hooajatööline korjamas maasikaid Loode-Saksamaal Rheda-Wiedenbrücki linnas.
Rumeenia hooajatööline korjamas maasikaid Loode-Saksamaal Rheda-Wiedenbrücki linnas. Foto: Inderlied/kirchner-media/imago Images/scanpix

Läinud neljapäeval oli Helsingi Vantaa lennujaama saabuvate reiside ala täis mitmelt poolt Soomest kokku sõitnud põllumehi – nad oli vastas 186 tšarterlennuga Kiievist saabunud ukraina hooajatöölisel. Enamik neist oli tulnud järele ühele-kahele juba varasemast tuttavale töömehele.

Tegelikult oleks pidanud sel ja tuleval nädalal Soome põldudele tööle saabuma veel terve hulk ukrainlasi – kokku on Soome lubanud riiki tuua 1500 hooajatöölist –, kuid enne jõudsid Kiievi võimud meelt muuta ja keelata tšarterlennud, mis ukrainlasi piiri taha raha teenima viisid.

Need Soome põllumehed, kelle palgatud abijõud eelmisel nädalal Ukrainast kohale jõudis, võivad ennast töökäte leidmise loteriis võitjaiks pidada, sest kogenud ja töökaid abilisi pole kohapealt kusagilt võtta.

Lõuna-Savo maakonnas Kangasniemi vallas marjatalu pidav Pentti Ikonen oli lennujaamas vastas kahel ukrainlasel, kes on tema juures töötanud juba üle kümne aasta. «Tulime kahe autoga. Töölised sõidavad teise autoga Kangasniemisse, otse suvilasse karantiini. Seal on toit külmkapis ja saunapuud ahjus,» rääkis Ikonen Ilta-Sanomatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles