Reps: õpilaste abil ei saa lahendada põllumajanduse probleeme (42)

Andres Einmann
Copy
Kartulivõtt.
Kartulivõtt. Foto: Priit Simson / Postimees

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles kommentaariks maaeluminister Arvo Alleri ideele saata kooliõpilased appi sügisesele saagikoristusele, et õpilaste töö on eelkõige õppimine ning nende tööle rakendamine saab toimuda ainult siis, kui see õppimist ei sega.

«Kindel on see, et haridussüsteemi abil ei saa lahendada ega peagi lahendama põllumajanduses kujunenud kitsaskohti. Haridussüsteemile ei saa panna vastutust põllumajandusvaldkonna käekäigu eest. Haridussüsteemil on teised eesmärgid,» ütles Keskerakonda kuuluv Reps.

Minister möönis, et noortele on töökogemusi vaja ning selleks erinevate võimaluste pakkumine ei ole iseenesest taunimisväärne.

«Noorte endi huvi töökogemuse saamise vastu näitab malevarühmade kiire täituvus. Aga selle juures on oluline, et neile on tagatud vajalik kaitse ja muu selline,» lasus Reps.

Aller saadaks kooliõpilased põllutööle

Konservatiivsesse Rahvaerakonda kuuluv maaeluminister Arvo Aller saadaks võõrtööjõu nappuse olukorras sügisese saagikoristuse ajaks põllutöödele appi kooliõpilased.

Aller ütles intervjuus rahvusringhäälingule, et juhul, kui välistööjõu nappuse tõttu ei jätku sügisel põldudele töökäsi, siis on võimalik saata põllutöödele appi kooliõpilasi ja tudengeid.

«Mitte nüüd malevakorras, aga kõiki võimalusi tuleb ära kasutada, iga uus on meeldetuletatud vana. /…/ Kui nad septembris tahavad õppida, siis õppigu, aga alati peaks gümnasistil olema võimalus [põllumajandust] aidata, olgu siis kartuleid korjata, kapsaid korjata, mis annab hea füüsilise koormuse,» ütles Aller.

Maaeluminister lisas, et õpilasi ei pruugi kasutada saagikoristusel ainult mitte nädalavahetustel, vaid ka õppetöö ajal, kuna mõistlike ja vastutulelike õpetajatega saab kõike kokku leppida.

«Gümnasistid on valmis teadmisi omandama ka õhtul kodus õppides, pärast kapsaste tõstmist või nädalavahetustel,» lisas Aller.

Kooliõpilasi ja tudengeid saadeti viimati sügisestele saagkoristustöödele appi nõukogude okupatsiooni ajal.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles