Põllumehed kardavad põuast suve

Silvi Lukjanov
Copy
Karinu PM OÜ-s on kevadtööd täies hoos. Nädalavahetusel külvati Lääne-Virumaal ­Lammaskülas suvinisu.
Karinu PM OÜ-s on kevadtööd täies hoos. Nädalavahetusel külvati Lääne-Virumaal ­Lammaskülas suvinisu. Foto: Teele Üprus

Põllumehed alustasid kevadtöödega märtsi lõpust, nüüdseks on enamik külvatud. Kahe-kolme nädalaga peab kõik maas olema, sest oodata on põuast suve, mis ohustab kõige rohkem kevadtöödega hiljaks jääjaid.

Põlvamaal Säknaagro osaühingus teravilja kasvatav Peeter Paalman sõnas, et väetamisringidega alustati märtsi lõpus ja nüüdseks on kaks ringi põldudele juba kantud, üks veel kanda. „Ootame ilma soojenemist, et öökülmad taanduksid, siis saab pritsimisega alustada ja teha viimase väetamisringi,” lausus ta.

Põllult avanev pilt on Paalmanile meeltmööda. „Kõik on talvitunud hästi ja kevadised külmadki kenasti üle elanud, kõik kasvab jõudsalt. Niiskust ja muud on, kuid juurde on vaja natuke rohkem öösooja.”

Põllud on külviks valmis

Ka külvamisega on Säknaagro OÜs alustatud. „Teist päeva (vestlus toimus 23. aprillil – toim.) käib hernekülv ja järgmisena kohe kaerakülv. Need on kultuurid, mis lepivad kargema mulla ja jahedamate öödega,” selgitas üle kahekümne aasta teraviljakasvatusega tegelenud mees. Osaühingul on külvamiseks valmis kõik põllud, kokku 800 hektari ringis, sellest 400 hektaril talivili. „Kui ilmad lähevad öösiti veidigi soojemaks, saavad külvatud ka suvioder, lina ja kanep,” ütles ta.

Paalmani märkmetest nähtub, et tänavu alustati külviga isegi hiljem. Ta peab tänavust kevadet mõnusaks laisa mehe kevadeks: on olnud aega korda teha kõik masinad ja suurt tempot pole peal külvamiselgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles