Veisemüük on stopi peal

Kristina Traks
Copy
Eesti liha- ja tõuloomade müük välismaale on kängunud ning hinnadki langenud. Õnneks saab loomad varsti karjamaale lasta ja neid edasi kasvatada.
Eesti liha- ja tõuloomade müük välismaale on kängunud ning hinnadki langenud. Õnneks saab loomad varsti karjamaale lasta ja neid edasi kasvatada. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Koroonakriis on paraja hoobi andnud veisekasvatajatele – nii liha- kui ka tõuloomade müük välismaale on kängunud ning hinnadki langenud. „Farmerid on pannud plaanid stopi peale ja ootavad-vaatavad, mida tulevik toob,” ütles Eesti Lihaveisekasvatajate Ühistu tegevjuht Rando Treimuth.

Kui tavaliselt teevad umbes pooled Eestis sündinud lihaveised reisi mõnda kaugemasse riiki, siis praegu püsivad nad kodus, sest eksport on kokku kuivanud. „Me üritame midagi vähesel määral Euroopasse saata, kuid olukord on ebakindel. Hinnasurve on suur ja tahetakse kaupa odavalt kätte saada,” sõnas Treimuth. „Meie müüme ühistuna veiseid ainult Euroopasse ja meie kõige suurem ostja on Poola. Nüüd aga on Poolaga probleem, sest nende raha väärtus on kukkunud ja sinna müüa ei ole mõtet.”

Hinnalangus on Treimuthi sõnul 10–20 protsenti, mis on palju, sest tegelikult on lihaveiste hinnad langenud kolm viimast aastat. „Eesti farmerid vaatavad, mis tulevik toob, ka vahendajad on äraootaval seisukohal. Sõltub veisekasvatajate rahalisest seisust, kaua niimoodi vastu peab. Olukord on kõigile uus,” ütles ta. „Õnneks saab loomad kohe varsti välja karjamaale lasta ja neid edasi kasvatada.”

Ka tõuloomamüük kiratseb

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimees Tanel-Taavi Bulitko sõnas, et ka tõuloomade müük on palju vähenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles