Metsa istutamisele tuleb mõelda juba raiudes

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Lääne-Viru­maa Ubja külas asuval raielangil tegi istutust Alvar Ristna, kes muidu on harvesterijuht. Päevas suudab ta istutada ligi tuhat taime.
Lääne-Viru­maa Ubja külas asuval raielangil tegi istutust Alvar Ristna, kes muidu on harvesterijuht. Päevas suudab ta istutada ligi tuhat taime. Foto: Teele Üprus

Käes on hoogne metsaistutamisaeg. Ent need, kes plaanivad nüüd endagi langi noori puid täis istutada, on hiljaks jäänud. Istutamisele tuleb mõtlema hakata juba metsa raiudes. Ka taimed tasub aasta varem ära tellida.

Kohe ei pruugi taimi lihtsalt saada olla, tõdes OÜ Artiston metsameister Taavi Saar. Aga sügiselgi annab edukalt metsa istutada, nii et praegu saab veel ettevalmistusi teha.

Istutatakse nii paljasjuurseid- kui ka potitaimi. Viimased on nooremad, väiksemad ja neid saab mugavamalt istutustoru abil istutada. Paljasjuursed istikud on 3–4aastased, on tugevamad, ent neid tuleb istutada labidaga. Kui istutustoruga suudab kogenud istutaja mulda panna ligi tuhat taime päevas, siis labidameetodil jääb see 700 ringi. Hektarile mahub ligi 2000 taime.

Maa Elu käis Taavi Saare juhitavat istutamist kaemas Lääne-Virumaal Ubja küla kandis, kus istutamist ootas ligi viiehektariline maa-ala, kus mullu raiet tehti. Esimesel päeval toimetas langil üks istutaja, järgmisel päeval lisandus veel mõni paar töökäsi. Ka metsaomanik soovis oma panuse anda.

„Mõistagi oleks tahtnud kogu metsa ise istutada, aga lihtsalt ei ole aega,” sõnas metsaomanik Epp Salmistu. Esialgu võeti plaani koos mehega istutada kaheksa kasti ehk 688 kuusetaime. Taimed tulid sügavkülmutatuna Soomest, olles seal Eesti seemnest kasvatatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles