Eesti perekond toob Kreekast ehedat talukaupa

Tiit Efert
Copy
Piret Põldsalu ajab Eestis asju, tema kaasa Mart Rätsep toimetab rohkem Kreekas.
Piret Põldsalu ajab Eestis asju, tema kaasa Mart Rätsep toimetab rohkem Kreekas. Foto: Tiit Efert

Eestist pärit Piret Põld­salu ja Mart Rätsep nautisid 2018. aasta suvel ühes kaunis Peloponnesose poolsaare rannikulokaalis Kreeka maitseid. Sellest kasvas äriidee, kuidas neid ka Eestisse tarnida.

Paari ergutas mõte, et eestlased on palju reisinud ning Kreekaski erinevaid paiku külastanud. See on pakkunud maitseelamusi, mis väärivad meenutamist.

Kalamata hinnalised oliivid

Piret kõneles, et on Kreekast pärit talutoodangut pakkunud ka Eestis OTTi (otse tootjalt tarbijatele) kogunemistel, kus valdavalt müüvad kohalikud talunikud. „Aga Eestis oliivipuud ei kasva, kui kasvaksid, müüksin kohalikku toodangut. Tahan, et ka Eesti klient saaks parimat taluniku oliiviõli,” põhjendas ta.

Oliiviõlist saigi Kreeka talutoodangu Eestisse tarnimine alguse. „Hakkasin suhteliselt laia kreeklastest suhtlusringi kaudu asja uurima. Eestisse imporditav pidi olema täpselt see, mida kasutab tavaline Kreeka perekond. Igasugu tehased, vahendusfirmad ja hulgilaod langesid kohe välja,” kirjeldas omakorda Mart.

Mart jõudis Messinia õliveskisse, kus paljud Kalamata ümbruse talunikud veel kivipressi all oma Koroneiki oliividest õli lasevad pressida. Kalamata on Kreeka piirkond, kust pärit oliive võib ainult selle nimega kutsuda. Nagu ainult Champagne’i piirkonna vahujooke võib kutsuda šampanjadeks.

Mart ja Piret leidsid eest sümpaatse suguseltsi, kellest osa toodab veini Nemea lähedal ja neil on Korinthose kandis ettevõtmine, kus toodetakse petimezi’t.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles