Urmas Reinsalu: Eesti suur vastutus

Urmas Reinsalu
, justiitsminister
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Alates maist on Eesti kriisidiplomaatia absoluutses keskmes – asub juhtima ÜRO Julgeolekunõukogu, kirjutab välisminister Urmas Reinsalu.

Mais, mil möödub 75 aastat Teise maailmasõja lõpust Euroopa pinnal, jätkab maailm nädalast nädalasse vältavat võitlust ühe kõige laiaulatuslikuma kriisiga alates ÜRO loomisest. Eesti on mai algusest ÜRO Julgeolekunõukogu eesistuja.

Pandeemia tõttu on inimesed kriisikolletes eriti haavatavas olukorras. Niigi haprad ühiskonnad, rahuvalvemissioonid ja humanitaartöötajad on erilise surve all. Arusaadavalt on rahvusvahelise kogukonna ootused ÜRO Julgeolekunõukogule väga suured. Me oleme selleks vastutuseks valmis – me lausa soovime seda! Lähtume põhimõttest, et ka see kriis ei tohi minema pühkida seniseid rahvusvahelisi reegleid ja kokkuleppeid. Vastupidi, neid tuleb tugevdada ja vajadusel täiendada.

«Ajalugu ei kordu, aga ta õpetab.» Julgeolekunõukogu eesistujana juhindume sellest Timothy Snyderi mõttest – ta esineb ettekandega ka ühel meie eesistumise alguse suuremal sündmusel 8. mail, kus arutame Teise maailmasõja järgse maailmakorralduse õppetunde ja keskendume Euroopa julgeolekule. Hoolimata uutest ohtudest ei näita traditsioonilised julgeolekumured taandumise märke: konfliktid Euroopas ei ole kadunud, Krimm on endiselt okupeeritud. Kuigi koroonakriis on oma mitmetahulisuses uudne katsumus, kehtivad paljud tähelepanekud varasemast ka selle puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles