Martin Mölder: kõikidest erakondade reitingutest korraga (2)

Martin Mölder
, politoloog
Copy
Politoloog Martin Mölder.
Politoloog Martin Mölder. Foto: Erik Prozes

Kellel on suurem toetus, kas EKREl või Keskerakonnal? Kui kindel on Reformierakonna edumaa? Millistesse kõrgustesse täpselt on Eesti 200 toetus tõusnud? Vastus nendele küsimustele sõltub sellest, millise küsitlusfirma tulemusi me vaatame, ning teeksime vea, kui keskenduksime ainult ühele kolmest ning unustaksime kaks ülejäänut, kirjutab politoloog Martin Mölder.

Meil on praegu kolm firmat, kes pakuvad regulaarset informatsiooni erakondade reitingute kohta. Mõne suhtes on nad kõik laias laastus ühel meelel. Kuid väga sageli näitavad kaks ühte tulemust ja kolmas sootuks midagi muud. Ning vahel on kõigi tulemused omavahel märkimisväärselt erinevad.

Nendele erinevustele tähelepanu juhtumine võiks olla midagi, mis on reitinguid kajastades pigem üldine norm kui peaaegu mitte kunagi esinev erand. Loomulikult juhib iga küsitlusfirma tähelepanu ennekõike oma tulemustele, kuid vastutustundlik ajakirjandus peaks seda pilti vajaduse korral avardama. Iga kord, kui keegi mõne küsitlusfirma reitingutest kirjutab, peaks olema juures ka viide kahe teise tulemustele. Eriti siis, kui nende vahel on karjuvad erinevused. See aitab reitingute vaatajatel paremini mõista, milline on tegelik olukord poliitikamaastikul.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles