Eesti eesistumine ÜRO julgeolekunõukogus algab koroonakriisi tähe all

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Nii käib töö koroona­aegses ÜRO Julgeolekunõukogus. Ülemisel real punase ruudu sees Eesti ÜRO esinduse asejuht Gert Auväärt koos 14 teise julgeolekunõukogu liikme esindajate ja kohtumise briifijatega.
Nii käib töö koroona­aegses ÜRO Julgeolekunõukogus. Ülemisel real punase ruudu sees Eesti ÜRO esinduse asejuht Gert Auväärt koos 14 teise julgeolekunõukogu liikme esindajate ja kohtumise briifijatega. Foto: Välisministeerium

ÜRO peahoone raskelt koroonakriisis kannatada saanud New Yorgis seisab tühjana ning diplomaadid pingutavad, et kõik vajalik globaalse eriolukorra haldamisel saaks tehtud oma koduse arvutiekraani eest. Sellistes oludes võtab julgeolekunõukogu eesistumise üle Eesti, kes on juba tõestanud ennast uues olukorras kohanejana.

Eesti eesmärk oli jõuda koroonakriisi ühisavalduseni, millega oleks tehtud ametlik algus koroonateema käsitlemisele. Paraku takerdus see kahe alalise liikme, Ameerika Ühendriikide ja Hiina nääklemisse selle üle, kuidas uut koroonaviirust nimetada, samuti seisid mõtte vastu Lõuna-Aafrika Vabariik ja märtsi eesistuja Hiina.

Viimaks jõuti niikaugele, et 9. aprillil toimus Eesti alga­tusel ja meiega sama meelt riikide ühise surve tulemusel ÜRO Julgeolekunõukogu kinnine kohtumine koroonaviiruse teema arutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles