Igav film huvitaval teemal

Tuuli Põhjakas
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
«Schindler. Tõeline lugu» on vaadatav ERRi voogedastuskanalist Jupiter.
«Schindler. Tõeline lugu» on vaadatav ERRi voogedastuskanalist Jupiter. Foto: Kaader filmist

Oskar Schindler – mees, kes on paljudele tuttav 1993. aasta filmist «Schindleri nimekiri» («Schindler’s List») – oli saksa tööstur. Jon Blairi 2019. aasta dokumentaalfilm «Schindler. Tõeline lugu» on haruldastele arhiivikaadritele ja Oskar Schindleri lähedaste ning päästetute intervjuudele üles ehitatud linateos, mis püüab Schindleri teod ja olemuse realistlikult kokku võtta.

Sügavalt katoliiklikust perekonnast pärit Oskarist sai 1930. aastatel natside spioon, kes kuulus Natsionaalsotsialistlikusse Parteisse ja elas avalikult edevat liiderdajaelu. Pärast sõda mustal turul terve varanduse kokku ajanud, kasutas ta oma kuuluvust Natsionaalsotsialistlikku Parteisse, häid suhteid ametivõimudega ja veenmisoskust, et rajada omaenda «koonduslaager» (tegelikult vabrik), mille eesmärk oli kaitsta oma juutidest töölisi natside terrori eest okupeeritud Poolas Krakowis, kus 1930. aastatel oli üks Poola suurimaid juudi kogukondi.

Suur rõhk läheb filmis ka koonduslaagri komandandile Amon Göthile, tänu kellele sai II maailmasõja lõppedes võimalikuks Schindleri «koonduslaagri» kolimine Pardubice pisikesse külla, mis päästis enam kui 1000 juudi elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles