Karbike tuunikalakonservi teeb köögis imet

Britt Rosen
Copy
Muu hulgas saab tuunikalast valmistada vahemerelise noodiga pastakastme.
Muu hulgas saab tuunikalast valmistada vahemerelise noodiga pastakastme. Foto: Shutterstock

Konservikarpi pandud tuunikalaga võib teha köögis imet. Mahlaseid pirukaid, toekaid salateid, hõrke võileivamäärdeid ja lopsakaid pastaroogi. Kuni koroona meid koduseinte vahel hoiab, haarake kalakonserv poeskäigult kaasa ja menüürutiini tuleb erksat vahemerelist vaheldust.

Kui mõni hoiab oma toidutagavarades alati mõnd lihakonservi, siis minul ja veel mõnel teiselgi tuttaval on sahvris ootel üks või kaks karbikest tuunikala. Pigem tuunikala vees kui õlis. Kui õlis, siis pigem oliiviõlis. Pigem konservikarpi pandud kusagil Vahemere maades kui mõnda muud päritolu.

Ma tean, et maailmaveed, sealhulgas Vahemeri, on suurtööstusliku kalapüügi tõttu tuunikalast peagi tühjad, ja iga karpi ostes tunnen süümepiinu, kuigi see kauge kala pole laual just iga päev. Aga kuni see kalakonserv pole veel nii hinnaline luksus nagu näiteks mustad trühvlid, või lihtsalt defitsiit, on tuunikala erakordselt tänuväärne abiline puhuks, kui tuleb isu lõunaeuroopaliku maitse järele või on tarvis külalistele midagi kergeloomulist pakkuda. Eriti veel nüüd, kui poeskäigud on tavapärasest harvemad, restoranitoitu koju tellida pole võimalik ja söögilauale ärksamat meeleolu kartuli-kastme refrääni asemel ju ometi tahaks.

Üllatus küll, kuid just koroonaaja piirangud tõid tuunikalakonservi hiljuti ka nõudlike maitseküttide radarile, kui USA üks esi- ja telekokkasid David Chang jagas Instagramis oma tuunikala-pastasalati retsepti.

Mees, kelle tegid kuulsaks Aasia köögiklassikast tuletatud lihtsad tänavatoidud, Momofuku restoranikett ja Netflixi kokandussaade, on varemgi üleilmset toidupublikut hullutanud. Kord jõudsid tema restoranimenüüst rahva hulka marineeritud kanamunad, siis jälle vuhiti koduköökides koreapäraseid salatirulle, kus iga sööja võtab väikese salatilehe, täidab selle sealiha, tšilli-jogurtimajoneesi ja soja-ingverikastmega ning rullib suupäraseks ampsuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles