Tiiu Kuurme: hariduse taandamine (7)

Tiiu Kuurme
, kasvatusteadlane
Copy
Kas see taandamine oli tehe või tehing näitab aeg.
Kas see taandamine oli tehe või tehing näitab aeg. Foto: Shutterstock

Valminud haridusstrateegia 2035 kahandab sellesse panustanud osalejate töö, ideed ja ettepanekud ümmarguseks dokumendiks, mis kirjeldab tuleviku haridust tööturu teenrina, unustab alusmõisted, nagu eetika ja moraal, ning milles napib muutuva maailma vajadustele vastavat sisu.

Hariduse­usku eestlane on kannatlik ja lootusrikas. Ning unustab kiiresti. Kui uue haridusstrateegia 2035 koostamiseks loodi töögruppe ja kutsuti kokku rahvast, tuldi lootustega, et tark mõte loeb, osaleti ja esitati ettepanekuid. Kutsutud oli eri valdkondade teadlasi, õpetajaid ja muid haridustegelasi. Kultuurikoja eestseisusega korraldasime läinud suvel kokkuleppel ministeeriumiga maakondlikke ümarlaudu, kogusime soove ja ideid. Ministeerium sai kõneldust kokkuvõtted.

Nüüd, mõni nädal tagasi said asjaosalised teate, et valmis sai. Lahkelt jagati tuvastamata autorsusega 33-leheküljelist haridusstrateegia lõppversiooni paljudele, kes olid andnud oma aega, energiat, mõtteid. Teatati, et parandusettepanekud on oodatud. Kas ikka on?

33 aastat lähiajalugu jookseb silme eest läbi. 1987. aasta õpetajate kongress, rahvahulki haaranud ajurünnakud läbivalt paarkümmend aastat. Üheks uuendusliikumise algus­impulsiks kujunes märgiline dokument: «Eestimaa haridusplatvormi projekt», kus sõnastati kesksed väärtused, hariduse humaniseerimine, demokratiseerimine ja väärtustamine, mille kirjutas lahti tollane esinduslikum osa teadlaskonnast. Tasapisi jõud rauges, jõujooned koondusid ametnike ja poliitikute kätte. Entusiastlike mõtlejate enamik, sh aktiivsed valgustatud õpetajad, pidid leppima tõsiasjaga, et paljud nende ideed läksid kaduviku teed. Mis toimub strateegiaga 2035, on kord juba ju olnud. Eestlane oli nüüdki kannatlik ja lootusrikas. Ehk siiski skeptilisem, kuivõrd rahvasuus liigub juba mõnda aega uudissõna: näivkaasamine. Kaasamine on, tolku ei ole. Oleks huvitav teada, kui paljud viimase strateegia loomisel osalenutest tunnevad: just sellist strateegiat ma tahtsingi.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles