Tuiksoo ja Toobal kuulati kapos üle

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal.
Priit Toobal. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Täna kuulati Ester Tuiksoo ja Priit Toobal kaitsepolitseis kahtlustatavana üle.

Kahtlustuse kohaselt mõjutasid Keskerakonna juhatuse ja riigikogu liikmed Tuiksoo ja Toobal nii Tallinn 2011 raames toimuvatele üritustele teenuseid tellivaid ametnikke kui ka plaanisid tulevikus mõjutada teiste projektide finantseerimisotsuste vastuvõtjaid.

Riigiprokuratuuri teatel kasutas Tuiksoo selleks ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu ning mõjutas näiteks Jüri Luige palvel Sihtasutuse Tallinn 2011 juhatuse liiget Jaanus Mutlit, et viimane organiseeriks Luigele võimaluse osutada heli- ja valgustehnika rentimise ja ilutulestiku korraldamise teenuseid Tallinn 2011 raames korraldatavatel üritustel.  

Uurimisandmetel soovis Tuiksoo vastutasuks oma ametikohast tuleneva mõjuvõimu ebaseadusliku ärakasutamise eest kokkuleppel Toobaliga, et Luik tasuks teatud protsendi osutatud ja osutatavate teenuste eest saadud tulust Toobalile Eesti Keskerakonna toetuseks.

Nii sai Tuiksoo ja Toobali mõjutamise tulemusena Jüri Luik võimaluse pakkuda heli- ja valgustustehnika rentimise teenust Tallinn 2011 raames toimuvatel üritustel. Vastutasuna maksis Luik 10 protsenti teenitud tulust sularahas Toobalile.

Kokku sai Toobal Luigelt sularahas 600 eurot, teatas prokuratuur.

Kriminaalmenetluse raames on tehtud erinevaid menetlustoiminguid ning muu hulgas on teostatud läbiotsimisi kahtlustatavate elu- ja tööruumides ning Keskerakonna peakontori ja Sihtasutus Tallinn 2011 ruumides.

Tuiksood ja Toobalit kahtlustatakse karistusseadustiku § 298¹ lg 1 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises ehk vara lubamisega nõustumises ja vastuvõtmises vastutasuna selle eest, et nad kasutasid ebaseaduslikult ära oma tegelikku ja eeldatavat mõju eesmärgiga saavutada avaliku halduse ülesandeid täitvalt ametiisikult tema ametiseisundit kasutades teo toimepanemine ja toimepanemata jätmine vara andja huvides.

Riigiprokuratuur ei ole pidanud võimalikuks anda kahtlustuse sisu kohta detailseid kommentaare enne, kui kahtlustatavad on saanud kasutada oma seadusest tulenevat õigust anda kahtlustuse kohta omapoolseid ütlusi.

Riigiprokurör: kahtlustus on laiem kui vaid 600 euro saamine Luigelt

Riigiprokurör Heili Sepa sõnul on keskerakondlastele Tuiksoole ja Toobalile esitatud kahtlustus laiem kui vaid 600 euro saamine Luigelt, vahendab ERR Uudised.

«Aga isegi, kui see oleks vaid 600 euro saamine, ei vähenda see sedalaadi kahtlustuse tähendust ja sedalaadi teo taunitavust,» ütles juhtiv riigiprokurör Heili Sepp.

Tulevikus plaanitud projektidega seotud mõjutamisi Sepp aga kommenteerida ei saa. «Praegu sellise konkreetsuse astmega, nagu on Jüri Luigega seotud episoodi osas, me ei saa kahtlustuses välja tuua ja kuna meil ei ole seda kahtlustust võimalik sellise konkreetsuse astmega välja tuua, ei saa ma seda lahata. Küll aga menetluse käigus täpsustub ülejäänud võimalik kahtlustus,» selgitas Sepp.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles