Jaak Salumets: treener peab olema ka hea pedagoog ja psühholoog, oskama lapsi õigesti suunata

Ville Arike
, reporter
Copy
Jaak Salumetsa hinnangul peab Eesti liikuma Leedu teed ja hakkama peagi treeneritelt nõudma kõrgharidust.
Jaak Salumetsa hinnangul peab Eesti liikuma Leedu teed ja hakkama peagi treeneritelt nõudma kõrgharidust. Foto: Madis Veltman

Mõne nädala eest käis Postimehe taskuhäälingus «Kehakultuur» Eestis spordikaplanaati käivitav Elina Kivinukk rääkimas sportlaste hingehoiust. Endine tipptreener ja -sportlane, praegune EOK treenerite kutsekomisjoni liige Jaak Salumets leiab, et sportlaste psühholoogia kujundamisega peaks hakkama saama treener.

«Kaplaniamet on Euroopas ja mujal maailmas levinud. Sportlased, kes mujalt abi ei saa, pöörduvad kaplani poole. Samas ei kujuta ma ette, et kaplan käiks näiteks kord nädalas mõnes võistkonnaala tiimis. Psühholoogia mõttes A ja O peab olema võistkonna juhendaja, treener. Alles siis, kui tema hakkama ei saa, tuleb pöörduda kellegi teise poole. Kui too ka hakkama ei saa, on jama majas,» alustab Salumets vestlust oma nägemusega treeneritöö sellest poolest, millest Eestis pole palju räägitud. Psühholoogiast ja pedagoogikast.

«Sportlast peab psühholoogiliselt ette valmistama treener. Ta peab olema juht, treener, psühholoog. Keskenduksin praegu lastele – kellega tegelemine erineb märkimisväärselt täiskasvanutega töötamisest – ning sportmängudele. Sest neid alasid harrastab kolm neljandikku Eestis sportivatest lastest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles