Sergei Metlev: stalinlik kummitus ei lase Teisel maailmasõjal lõppeda (12)

Sergei Metlev
, kolumnist
Copy
Sergei Metlev.
Sergei Metlev. Foto: Joosep Pank

Mõnes mõttes ei ole Teine maailmasõda veel lõppenud, sest ühe selle provotseerija sitke ja kuritahtlik kummitus juhib paljude suhtumist sellesse sõtta ning tekitab ohtlikku võitlusiha, kirjutab kolumnist Sergei Metlev.

Teise maailmasõja vallapäästjad – Saksamaa ja NSV Liit – eitasid inimlikkust oma režiimide igavese hiilguse nimel. Nende igavik osutus lühiajaliseks, kuid ka 75 aastat hiljem on stalinlik kummitus endiselt elus sõda lihtsustava ja heroiseeriva käsitluse kujul.

Lääneliitlaste juures Euroopas ja ka meie kandis on Teise maailmasõja lõpu aastapäev 8. mai võtnud vaoshoitud vormi. Kogunetakse mälestusmärkide juurde, lausutakse olulised sõnad sõjaõuduste ning rahu ja vabaduse hapruse kohta. Domineerivad inimlikud lood ning sõjakogemust ei aktualiseerita soovist panna naaberriigid paika. Baltimaade puhul on loomulik lisada, et sõja lõpp tähendas meile 50 aastat ilma omariikluse ning elementaarsete inimõigusteta kommunistliku partei kupli all.

Kui eesmärk on õppida, siis see ongi ainuvõimalik lähenemine. Sõjakogemuse paigutamine inimlike kannatuste lugudesse toimib kui ohtlike tühipaljaste loosungite peletaja. Tõe rääkimine sõja algusest 1939. aasta septembris, mil Nõukogude Liit ja Saksamaa sõlmisid salapakti ja ründasid koos Poolat, ei lase unustada totalitaarsete režiimide sarnasust.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles