George Soros: EL peab leidma lahenduse või järgneb lagunemine (7)

George Soros
Copy
Foto: Erakogu

Koroonakriisiga võitlemisel triljoni euro käikulaskmiseks on ainus viis tähtajatute võlakirjade emissioon, kirjutab investor ja filantroop George Soros.

Võimulolijad peavad loetud nädalate jooksul langetama valikuid, mis määravad Euroopa Liidu saatuse. EL võib kas koonduda ja vastata oma kodanike ootustele ning püüdlustele või hoopiski jätkata lagunemist.

Enne hiljutist tippkohtumist ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen, et EL vajab vähemalt ühte triljonit eurot koroonaviiruse vastu võitlemiseks. (Ta ei maininud võitlust kliimamuutuse vastu, mis vajaks sarnast summat.) Ma usun, et niivõrd suure summa käiku laskmiseks on ainult üks viis: tähtajatute võlakirjade emissioon.

Euroopa avalikkus ja juhid ei ole tuttavad tähtajatute võlakirjadega, ent neil võlakirjadel on pikk ajalugu. Suurbritannia emiteeris konsolideeritud võlakirju ehk konsoole esmakordselt 1752. aastal. Hiljem kasutas riik konsoole Napoleoni ja Krimmi sõdade, orjuse kaotamise akti, Iiri näljahäda laenu ning I maailmasõja rahastamiseks. Ameerika Ühendriikide Kongress lubas konsoolide emiteerimise 1870. aastal eesmärgiga konsolideerida kodusõjas kogunenud võlad.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles