Kaubanduskeskused avatakse 11. maist (1)

Copy
Suletud kaubanduskeskus. Pildil eskalaator.
 
Suletud kaubanduskeskus. Pildil eskalaator.  Foto: Margus Ansu

Valitsuskomisjon otsustas, et alates 11. maist võib kaubanduskeskustes taas avada müügi- ja teenindussaalid ning toitlustusasutused juhul, kui seal tagatakse desinfitseerimisvahendite olemasolu ning peetakse kinni 2+2 reeglist.

«Jaekaubanduses töötab üle 50 000 inimese ja kaubanduskeskuste sulgemine mõjutas selgelt väga suurt osa neist,» rääkis majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Piirangute leevendamine aitab tagada sissetuleku kaubanduskeskuste töötajatele ja nende teenindamisega seotud valdkondadele, näiteks hulgikaubandusele, teenindusele ja transpordile. «Loodetavasti saame sellega vähendada ka koondamislaine ulatust,» selgitas Aas. Lisaks paranevad ministri hinnangul ka teatud teenuste kasutamise võimalused, mis polnud küll elutähtsad, kuid siiski igapäevaelu osa, näiteks kinga- ja kellaparandus, lemmikloomapoed ja ilusalongid. 

Kaupmeeste Liidu juhi Nele Peili sõnul on valitsuse otsus tervitatav, kuna keskustes tegutsevate kaupluste jaoks on taasavamine püsimajäämise eeldus. «Hinnanguliselt toimub 40 protsenti jaemüügist kaubanduskeskustes ja see mõjutab ligi 20 000 töötajat. Selleks, et tagada töö ja palk oma töötajatele ning tuua kauba alt välja likviidseid vahendeid tegevuse jätkamiseks, tuleb kaubanduskeskustes avatavatel poodidel täita samu turvameetmeid, mis on täna kasutusel avatuna püsinud kauplustes,» lisas Peil.

Ka Aas rõhutas, et piirangute leevenemisel on oluline kaupmeeste ja iga inimese vastutustundlik käitumine, et ära hoida nakatumise märkimisväärset suurenemist. «Võimalusel tuleb keskust külastada üksinda ja ostud kodus enne läbi mõelda,» lisas minister.

Piirangute leevendamine kaubanduskeskustes

Kaubanduskeskustes on alates 11. maist lubatud avada kõik kauplused ja teeninduspunktid ning ka restoranid ja toitlustusasutused (sh toidu kohapeal tarbimiseks). 

Kehtima jääb piirang, mille kohaselt peab toidu kohapealne tarbimine lõppema hiljemalt kell 22, et vältida inimeste õhtust kogunemist.

Kaubanduskeskustes asuvad laste ja täiskasvanute meelelahutuslikud ajaveetmise kohad, näiteks kinod, kasiinod, bowling ja mängutoad jäävad endiselt suletuks.

Kaubanduskeskustes ja kauplustes on avamise järel kohustuslik järgida 2+2 reeglit.

Külastajatel on tungiv soovitus kanda kaupluses maski või katta suu ja nina.

Kauplustes tuleb tagada desinfitseerimisvahendite olemasolu nii klientidele kui töötajatele ning ruume tuleb korrapäraselt tuulutada ja desinfitseerida.

Haigussümptomitega külastajad ja töötajad peavad püsima kodus.

Kauplejatel on tungiv soovitus hoida ostukampaaniad e-poodides ja mitte korraldada tootetutvustusi.

Kaubanduskeskustele seatud nõuete järgimist kontrollivad kohalik omavalitsus koos politsei- ja piirivalveametiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles