AJA PEEGEL Daam lambiga viis ellu revolutsiooni kätepesus

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Tänapäevase õenduse rajaja Florence Nightingale teenis hüüdnime Daam Lambiga, sest Krimmi sõja ajal käis ta ka öötundidel üksnes väikese lambi valgusel haavatud sõdurite eest hoolt kandmas.
Tänapäevase õenduse rajaja Florence Nightingale teenis hüüdnime Daam Lambiga, sest Krimmi sõja ajal käis ta ka öötundidel üksnes väikese lambi valgusel haavatud sõdurite eest hoolt kandmas. Foto: Oxford Science/HIP/TopFoto/Scanpix

Kui koroonapandeemia ajal on vähe teemasid, millest räägitakse rohkem kui kätepesu tähtsusest, siis veel kahesaja aasta eest polnud sellele lihtsale abinõule omistatud suuremat tähelepanu. See muutus, kui tänapäevase õenduse rajaja Florence Nightingale tegi võimulolijatele selgeks, et rasketest vigastustest rohkem nõuab ohvreid hoopis kehv hügieen.

Sel nädalal kakssada aastat tagasi sündinud Nightin­gale tundis juba noores eas kutsumust inimesi aidata, aga üksiku heateo asemel viis ta tervishoius läbi tõelise ja tänasesse päeva ulatuva revolutsiooni. Ta tõi inimeste teadvusesse kätepesu tähtsuse ja au sisse õenduse elukutse, mida varem pidasid muude väljavaadeteta naised kui üht alamat võimalikku ametit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles