Edward Lucas: mida Hiina meile Venemaa kohta õpetab? (6)

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Albert Truuväärt

Hiina käitumine on pannud läänt mõistma ohtu, mis lähtub Venemaalt, kirjutab Briti ajakirjanik Edward Lucas.

Kõik, kes tunnevad muret kunagiste KGB-laste režiimi pärast Venemaal, peaksid tänama Hiina kommunistlikku parteid. Juba aastaid on endised idabloki maad üritanud lääneriikide pealinnade otsustajaile selgeks teha, et geopoliitika on tagasi. Kremlil on oma huvid. Meil jälle omad. Peame selle konfliktiga tegelema. Igal juhul pole mõtet teeselda, nagu seda poleks olemas.

Samamoodi ei peaks keegi tõsimeeli uskuma, et mõlemale poolele kasulikud majandussuhted toovad tingimata kaasa tihedamad ja sõbralikumad poliitilised sidemed. Nii käib see enam-vähem ELis. Prantsusmaa ja Saksamaa sõda on praegu võimatu. Me loodame, et sama võiks öelda Brexiti-järgse Suur­britannia ja Mandri-Euroopa kohta. Aga kui asi puudutab sellist autoritaarset kleptokraatiat nagu Venemaa, ei tee kasvav kaubavahetus ja investeeringud kõiki õnnelikuks. See annab Kremlile paremad võimalused sekkuda teiste asjadesse. Piisab, kui heita pilk Saksamaale.

Me oleme silmitsi ka poliitilise sõjaga – meetoditega, mille üks algatajaid oli enamlik režiim 1920. aastatel, aga mida on viimistlenud ja tänapäevastanud Putin. Selle taktikaga rünnatakse nõrku kohti otse meie ühiskondade keskmes: pealiskaudne ajakirjandus, poliitika avatus räpasele rahale, kuritarvitustele valla õigussüsteem, võõrandunud ühiskonnagrupid ja palju muud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles