Balti riigid avavad 15. mail omavahelised piirid

Copy
Balti riikide peaministrid leppsisid videokonverentsi vahendusel kokku, et Eesti, Läti ja Leedu avavad piirid 15. mail.
Balti riikide peaministrid leppsisid videokonverentsi vahendusel kokku, et Eesti, Läti ja Leedu avavad piirid 15. mail. Foto: Riigikantselei

Balti riikide valitsusjuhid otsustasid avada alates 15. maist omavahelised piirid kodanike vabaks liikumiseks.

Kokkuleppeni jõuti kolmapäeval Eesti, Läti ja Leedu peaministri konverentskõnelustel. 

«Tähtis on, et omavahelise piirikontrolli kaotamine toimuks Balti riikide elanike jaoks turvaliselt ja sujuvalt. Selleks peame oma tegevusi hästi koordineerima,» ütles peaminister Jüri Ratas.

Peaminister Jüri Ratas teatas Twitteris, et kolme Balti riigi vahel hakkab kehtima vaba liikumine Eesti, Läti ja Leedu elanikele.

«See on suur samm normaalsuse taastamise suunas,» teatas Ratas.

Ratas lisas Facebooki postituses, et piiride avamise detailid lepib lähipäevil kokku välisministritest koosnev töörühm.

«Me jõudsime ühisele seisukohale, et kõik kolm Balti riiki ohjeldavad nõuetekohaselt koroonaviiruse levikut,» märkis Facebookis Leedu peaminister Saulius Skvernelis.

«Lisaks usaldame üksteise tervisesüsteeme. Seetõttu eemaldame alates 15. maist Leedu, Läti ja Eesti kodanikele piirangud Balti riikide vahel liikumiseks,» lisas ta

Läti peaministri Krišjānis Kariņši sõnul kehtib teistest riikidest saabunud Balti riikide kodanike suhtes endiselt 14-päevase karantiini nõue. 

«Ainult, et nad saavad seda teha kodumaal,» täiendas Leedu valitsusjuht.

Skvernelise sõnul leppis ta esmaspäeva Poola peaministri Mateusz Morawieckiga kokku vastastikuses piiri avamises Leedu ja Poola kodanikele.

«Kaheks nädalaks karantiini jäämata võivad piiri vabalt ületada inimesed, kes tulevad, töö- või äriasjus või õppima. See leevendus jõustub 11. maist,» ütles Skvernelis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles