Nädala mõte: maale appi arvutis istudes

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
On palju väikeseid pereettevõtteid, kel pole piisavat IT-oskusi või pelgavad Facebooki avalikku elu. Neile oleks suur abi, kui mõni pakuks end ­appi oma kodukontoris istudes. 
On palju väikeseid pereettevõtteid, kel pole piisavat IT-oskusi või pelgavad Facebooki avalikku elu. Neile oleks suur abi, kui mõni pakuks end ­appi oma kodukontoris istudes. Foto: Arvo Meeks

Põllule maasikaid või kartuleid korjama ei ole ainus viis maale appi minna. Praegu oleks mõnele maaettevõtjale suisa elupäästjaks arvutispetsialist, kes aitaks hinge sisse puhuda talu e-poele. Ilma selleta praegu lihtsalt ei saa.

Mai ja juuni on tavapäraselt olnud laadakuud, mil taimi ettekasvatavad eraisikud ja ettevõtted oma kaubale ostja leiavad. Nüüd on laadad tühistatud ja igaüks peab ise vaatama, kuidas kaup maha müüa. Aiandusettevõtjatega rääkimine näitas, et neil, kes suutnud kodulehel või sotsiaalmeedias müügi käima lükata, ­läheb väga hästi. Mõnel ilmselt müügi­rekordid sündimas.

Aga kui palju on neid väikeseid pereettevõtteid, kel pole piisavat IT-oskusi või pelgavad Facebooki avalikku elu? Neile oleks suur abi, kui mõni pakuks end ­appi oma kodukontoris istudes. Aitaks luua ­e-poe.

Veelgi parem oleks, kui loodaks kaardirakendus, kus peal kõik Eesti taimemüüjad. Aga miks mitte ka värske kala, muna, liha, maasikate, köögivilja pakkujad. Kui hea oleks leida oma kodukohast taime- ja muu talukauba pakkujad. Suvel saab loodetavasti elu sisse siseturism ja mugav oleks ringi sõites nutiseadmest leida peale vaatamisväärsuste ja tanklate kohti, kus miskit head kaasa osta saab.

Ettevõtjatel oleks abi, kui kuskil üleval külaplatsid, kuhu oma taimi või saaki müüma tohib minna.

Äsja lõi laineid õpilasi põllule saata üritav mõte. Selle üle võib vaielda. Aga kahtlusteta oleks palju kasu, kui noored oma maal tegutsevatele tuttavatele e-appi läheks. Kui mõni sugulane taimi kasvatab, helistage ja uurige, kas tal on vaja abi e-poe käimalükkamisel.

Maaelu kolib üha enam netti ja nii saab maale appi minna ka neti vahendusel. Kas on vabatahtlikke?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles