Kohalikud panid rahad kokku ja taasavavad Leesi külapoe (1)

Tiit Efert
Copy
MTÜ Leesi Tarwitajate Ühisus ostis kogutud liikmemaksude eest Leesi poe ära ja praegu käib seal hoolas remont, mida teevad vabatahtlikud poolsaare kõikidest küladest.
MTÜ Leesi Tarwitajate Ühisus ostis kogutud liikmemaksude eest Leesi poe ära ja praegu käib seal hoolas remont, mida teevad vabatahtlikud poolsaare kõikidest küladest. Foto: Tiit Efert

"Ma ei kujutanud ette, kuidas ütlen oma lastele, et sel suvel Leesi poest enam jäätist osta ei saa,” sõnas MTÜ Leesi Tarwitajate Ühisuse juhatuse liige Ants Viirmaa, kes on võtnud poehoone renoveerimise koos Marti Hääle ja Artur Talvikuga enda vedada.

Seni seitse viimast aastat pidas Leesi poodi Liisa Ojangu. Kui ta sügisel kaupluse talveks sulges, teadis ta, et senisel kujul see enam uksi ei ava. Kohalikud asusid otsima kaupluse avamise võimalusi: kas uutes ruumides või kokku leppida senise hooneomanikuga, kes oli maja müüki pannud. Oli oht, et selle ostab ära keegi, kes pole poe pidamisest huvitatud.

Leesi Tarwitajate Ühisus

Selle välistamiseks moodustati läinud aasta lõpus Juminda poolsaare elanikest MTÜ Leesi Tarwitajate Ühisus. Ühisuse liikmeks saavad astuda kõik soovijad, tasudes liikmemaksu 1000 eurot. MTÜ juhatusse valiti Marti Hääl Tammistult, Artur Talvik Tapurla külast ja Ants Viirmaa Leesilt. Registreerimise ajaks tegid ülekande 58 inimest, tänaseks on liikmeid 63. Ühisuse nimi viitab ajaloolisele järjepidevusele, sest poemaja ehitas 1913. aastal Leesi Kalameeste Tarwitajate Ühisus. Ka tookord koguti raha liikmete käest. Poe juurest viis otsetee sadamasse, kust toodi müüki värsket kala.

MTÜ Leesi Tarwitajate Ühisus ostis liikmemaksude eest Leesi poe ära ja praegu käib seal hoolas remont, mida teevad vabatahtlikud poolsaare kõikidest küladest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles