Kevadseeni leiab kuni suveni

Tiit Efert
Copy
Kurrelile meeldib kasvada haabade läheduses.
Kurrelile meeldib kasvada haabade läheduses. Foto: Tiit Efert

Tänavune kevad on meelitanud paljud inimesed metsa ja loodusradadele, aga kui rajalt natukene kõrvale vaadata, võib sealt leida ka seeni.

Kevadseentega nagu igasuguste seentega peab olema ettevaatlik. Kes seentes sada protsent kindel ei ole, võiks jätta need korjamata. Teine variant on minna metsa koos asjatundjaga. Kohtusime Tartumaal Pataste ja Alatskivi vahelisel käänulisel maanteel Peipsi piirkonna toiduedendaja Tauno Laasikuga, kes tunneb siinset kanti hästi ja on juba seeneluurel käinud. Kevadine seenelkäik on mõnus, sest metsas pole veel putukaid, õhk on värske ega hakka palav.

Kuidas õiged seenemetsad üles leida? See pole Tauno sõnul üldse keeruline. Peab tundma ümbrust. Tauno leiab seenekohti metsas palju ringi liikudes. „Vahel tunned, et on tahtmine minna, jalad kohe kisuvad mingis suunas ja kui kohale jõuad, saad teada, miks sa siia tulid,” kõneles Tauno.

Kevadkogritsahooaeg algab

Tauno peatas auto tolmusel kruusateel ja suundus metsa. Mitte kaugel sõiduteest ilmus krõbisevas metsas liivakünkal nähtavale kühmuline kevad­kogrits. „Võta ta välja nii madalalt kui võimalik,” soovitas Tauno. Tegemist on mõnesentimeetrise läbimõõduga seenega, mis võib rusikasuuruseks kasvada. Kevadkogritsaid leidub Tauno teada igasugustes metsades, aga nad eelistavad liivast pinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles