Saksa kohtu otsus külvab nii õiguslikku kui ka rahapoliitilist segadust (2)

Copy
Analüütikute sõnul tekitab Saksa kõrgeima kohtu otsus EKP-le palju määramatust, mis võib mõjutada keskpanga tulevasi rahapoliitilisi otsuseid.
Analüütikute sõnul tekitab Saksa kõrgeima kohtu otsus EKP-le palju määramatust, mis võib mõjutada keskpanga tulevasi rahapoliitilisi otsuseid. Foto: Stefan Papp/Panthermedia/Stefan Papp

Saksamaa põhiseaduskohtu teisipäevase otsuse järgi peab Euroopa Keskpank (EKP) tõendama, et euroala majanduse toetamiseks mõeldud varaostuprogramm on proportsionaalne, või muidu ei luba kohus Saksa keskpangal Bundesbankil selles enam osaleda.

Analüütikute sõnul tekitab Saksa kõrgeima kohtu otsus EKP-le palju määramatust, mis võib mõjutada keskpanga tulevasi rahapoliitilisi otsuseid. «See on väga ohtlik väide,» ütles Financial Timesile EKP endine juhatuse liige Lorenzo Bini Smaghi. «Järgmine kord, kui EKP tõstab intressimäärasid, peaks ta vaatama kõiki negatiivseid efekte, mis sellel oleksid võlgnikele, töötutele või valitsustele, kelle laenamiskulud kasvaks. See on väga delikaatne väide, mis võib kaasa tuua [EKP] sõltumatuse ja hinnastabiilsuse riive.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles