Lihtne ja lopsakas koogiglamuur - proovi kindlasti!

Britt Rosen
Copy
Vabas vormis vaagnale miksitud toorjuustukook besee ja maasikatega.
Vabas vormis vaagnale miksitud toorjuustukook besee ja maasikatega. Foto: Eva Hildén

Kevadeks, suveks, emadepäevaks – kui ükskord koidab päev, mil saab jälle ühistele koogisöömistele koguneda, on äsja eesti keeles ilmunud magusakogumiku autori, rootslanna Lena Söderströmi lihtne ja külluslik koogiglamuur omal kohal.

Hõrk rohelise martsipaniglasuuri ja vanillikreemiga printsessitort või lahke käega maitsestatud kaneeli- ja safranisaiakesed on esimesed, mis rootslaste magusakunstile mõeldes meenuvad. Sealt sammukese edasi lisandub teadjamatele juba Rootsi fika-kultuur, mis tähendab kohvipausi nendesamade saiakeste, muffinite või muude pisemat sorti küpsetistega. Enamasti jääb selline kohvitamise-saiatamise komme tööpäeva sisse ja töökaaslaste seltsi ning poodides ootavad lausa fika-riiulid, kus suupärased kohvikaaslased juba kenasti valmis pakitud. Kes on aga juhtunud suviti Stockholmi või mõne Rootsimaa väikelinna kohvikuleti ette, teab, milline meeltesegadus tabab maiasmokka siis, kui tahab kohevate vanilli-koorevahumütsidega ja marjakuhilatega koogiiludustest endale mõne välja valida.

Kui lehitseda Rootsi toiduajakirjade veergudelt tuntud toiduajakirjaniku ja retseptikonsultandi Lena Söderströmi värskelt eesti keeles ilmunud külluslikku koogikogumikku «Toorjuustu- ja šokolaadikoogid», saab rootslaste traditsioonilisest ning uuemast magusamaailmast veel rohkem aimu. Sealt koorub välja ka nende suvine kirg külmutatud toorjuustukookide vastu, samuti sõltuvus šokolaadikookidest, mille klassikapaletti esindab kõige paremini eripärane kladdkaka. Selle pehme, pisut niiske ja mõnusalt kleepja šokolaadikoogi sünnilugu jääb Teise maailmasõja järgsesse aega, kui Rootsis kergitusainet nappis ja välja tuli mõelda muid variante. Kuigi uuel ajal kuulub koogi koostisesse mõnes koduköögis ka küpsetuspulber, originaalile truuks jäävates retseptides seda ei ole ja nii ongi tulemus kergelt vetruv. Tihti süüakse seda tummise loomuga šokolaadikooki vahukoore või paksu jogurtiga. Luksuslikuma moe annab sellele riivšokolaadist glasuur, tainasse segatud riivitud apelsinikoor ei tee samuti maitsele paha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles