Mart Kivastik: raudsed maskid (3)

Mart Kivastik
, kirjanik
Copy
Maskides ministrid: Jüri Ratas, Tõnis Lukas. Tallinn, 23.04.2020
Maskides ministrid: Jüri Ratas, Tõnis Lukas. Tallinn, 23.04.2020 Foto: Mihkel Maripuu

Kui Athose poeg Raoul sai täiskasvanuks, viis Athos ehk krahv de la Fère Raouli Pariisi õukonda, et poega kuningale esitleda. Enne seda tegid nad peatuse Louis Xlll haua juures Saint Denis’ kirikus. Seal ütles krahv de la Fère järgmist: «Raoul, selles ajutises hauas puhkab nõrk ja silmapaistmatu mees, kelle valitsusaja jooksul oli ometi nii palju tohutu tähtsusega sündmusi. Selle kuninga üle valitses ühe teise mehe mõistus, nagu see lamp, mis selle kirstu kohal ripub. See teine oli tõeline kuningas. Raoul, tehke alati vahet kuninga ja kuningavõimu vahel. Kuningas on ainult inimene, kuningavõimus valitseb jumala tahe. Kui kõhklete, keda teenida, hüljake materiaalne näivus jumaliku printsiibi nimel.»

Athos tahtis oma pojale öelda, et teenida tuleb kodumaad, valitsused tulevad ja lähevad ja kuningaks võib saada igasugu jobusid. Selle eest polnud isegi Prantsusmaa kaitstud. Rääkimata Eestist.

Eesti riigil pole kolmekümmet aastatki täis, kui me peame mõtlema sama asja peale. Kas hoiame kuninga või kuningavõimu poole? Alles hoidsime kätest kinni ja laulsime end vabaks. Nüüd oleme jõudnud ringiga tagasi algusse. Meie enda valitsus vahib telekast vastu, maskid ees. Ma pole üldse kindel, et Jüri Ratas ja mõned ministrid veel pole ära vahetatud. Järsku nad pole nemad ise? Sest kuidas muidu oleks võimalik, et meie oma riigis, meie oma siseminister ähvardab rahvast karmi käega, kui see ei peaks käsku täitma? Ja siis vahetab mingeid vorste. Kuidas on võimalik, et meie enda demokraatliku Eesti välisminister käib Euroopas meie õigusi kärpimas ja me satume ühte nimekirja Armeenia ja Rumeeniaga? Kuidas on võimalik, et Tartus – ma ei usu siiamaani, et just Tartus! – ajab politsei laiali neljast inimesest koosnenud meeleavalduse, kusjuures nad pidasid kinni eriolukorra reeglitest ja hoidsid nõutud vahesid. Tundub, et me oleme oma esimesel tõsisel demokraatiaeksamil läbi kukkunud. Kui juba Tartus neli inimest tänavale tuleb ja neid peab miskipärast hakkama laiali ajama, siis peab asi olema hull.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles