Uueks loodud mõrvamüsteerium

Peeter Helme
, ajakirjanik
Copy
Stuart Turton
Stuart Turton Foto: Nils Jorgensen/Capital Pictures/JOR/Capital Pictures

Kirjastus Tänapäev avaldas Sash Uusjärve tõlkes inglise ajakirjaniku Stuart Turtoni debüütromaani «Evelyn Hardcastle’i seitse surma». See on mahukas mõrvalugu, mis võitis kohe ilmudes mitu debüütkirjanduse auhinda ja nomineeriti veel mitmele kirjanduspreemiale. Ilmselt peitub kiire tunnustuse põhjus tõigas, et autor otsustas oma romaanis pöörata krimikirjanduse harjumuspärased reeglid pea peale, pannes lugeja silmitsi korraga nii tuttava ja ometi täiesti võõra lahendusega.

See paneb muidugi kohe ka laiemalt küsima, kui palju tohib üldse säärase kindlate reeglitega ning justkui vana ja väärika žanri printsiipe murda. Või teistpidi: kui palju seda peab tegema, et äratada lugejate huvi või üleüldse hoida elus üleküllastunud kirjandusliiki?

Vaadates poodides laiuvaid krimikirjanduse riiuleid, tekib paratamatult küsimus: kui palju uut, põnevat ja üllatavat suudavad autorid üha kasvavas konkurentsis pakkuda? Jah, muidugi leitakse pidevalt uusi vaatenurki, miljöösid, tegevuskohti ja originaalseid meetodeid kaaskodanike siitilmast likvideerimiseks. Ja loomulikult on tehtud kõike muudki: räägitud mõrvalugu ohvri silme läbi või mõne asitõendi kaudu, löödud kildudeks sündmuste ajaline järgnevus või eksitatud lugejat semantiliste võtetega.

Kuid samas, kõike ei saagi teha ega peagi tegema: krimikirjanduses on oluline pidada kinni teatud reeglitest. Sest nii veider kui see ka pole, on krimikirjanduse üks ülesandeid pakkuda lugejale turvatunnet. Lugeja peab tundma, et liigub tuttavates vetes, et ta ka täiesti uut mõrvamüsteeriumi lugedes saaks kohe aru, kes on kes, mis on mis ja kuidas see lugu hargneb.

Reeglid kildudeks

Stuart Turton on neid reegleid ilmselgelt põhjalikult tudee­rinud. Ning võtnud siis ja löönud need kildudeks. «Evelyn Hardcastle’i seitse surma» algab küll tavalise miljöökirjandusliku tapaloona – eraldatud Inglise maamõis, sinna kummalisel ettekäändel kutsutud piiratud arv külalisi ja loomulikult mõrv –, kuid hälbib ruttu tuttavlikult rajalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles