Omanike keskliit avalikustas linna leppe Tallinna Veega

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Eesti omanike keskliidu kodulehel avaldatud lepingust Tallinna linna ja Tallinna Vee vahel.
Fragment Eesti omanike keskliidu kodulehel avaldatud lepingust Tallinna linna ja Tallinna Vee vahel. Foto: www.omanikud.ee

Eesti omanike keskliit sai andmekaitsjate abiga kätte Tallinna linnavalitsuse ja Tallinna Vee lepped, mis muuhulgas on aluseks veehinna tõusule pealinnas kuni aastani 2020.

Liit pani oma koduleheküljele www.omanikud.ee/infomaterjalid üles nii esimese leppe, mis sõlmiti veefirma erastamisel 2001. aastal ja millele on alla kirjutanud Jüri Mõis kui ka leppe algse lepingu muutmisest aasta hiljem, millele on alla kirjutanud Edgar Savisaar.

Seejuures on osa esimese leppe lisadest tembeldatud konfidentsiaalseks.

Keskliit teatas, et lepingute kättesaamiseks pöörduti esmalt teabenõudega Tallinna linna poole, kust börsiettevõtte ärisaladuse loori taha pugedes neile materjale esialgu ei väljastatud. Omanike liit vaidlustas linna otsuse seejärel andmekaitse inspektsioonis ning viimaks saadi hoopis Tallinna Veest lepingud kätte.

Liit tõdes, et leping määrab kodutarbijate vee hinna ning muud olulised tingimused ning varem oli leping linna ja veefirma vahel kättesaadav vaid linnavolikogu liikmetele.

«Vee hinnakujunduse info peaks olema siiski avalik, see puudutab ju pea kõigi 400 000 pealinlase rahakotti,» märkis keskliit oma teates. «Tahaksid ju kõik teada, millistel alustel sai Tallinna Vesi teenida eelmisel aastal 820 miljoni kroonise käibe juures uskumatuna tunduvad 330 miljonit kasumit.»

Samas teatas liit, et neile edastatud leping sisaldas lisasid, mis kirjeldavad Tallinna Vee olulisimaid kohustusi ehk investeeringud.

«See materjal on senini varjatud ärisaladuse loori taha,» märkis keskliit. «Kurioosne on, et seda osa lepingust ei ole näinud ka Tallinna Linnavolikogu liikmed, kes peaksid reaalselt kodanike huvisid esindama.»

Omanike liit tõdes, et alustatakse konsultatsioone juristidega, otsimaks võimalusi lepingu ümbervaatamiseks koduomanikele soodsamatel tingimustel ning ühtlasi uuritakse võimalusi lepingu terviktekstiga tutvumiseks.

Tänaseks 14 200 koduomanikku ühendav liit korraldab lähiajal vee hinnakontrolli ümarlaua, kuhu on kutsutud ka asjaosalised ministeeriumide esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles