Õppetund, kuidas teenida kriisi ajal viie päevaga pool miljonit eurot (5)

Priit Pullerits
Copy
Barkingu tegevjuht Kustas Kõiv.
Barkingu tegevjuht Kustas Kõiv. Foto: Sander Ilvest

Vinduva koroonakriisi ajal, mil kõikjal on jäänud raha vähemaks, suutis noor tehnoloogiaettevõtja Kustas Kõiv välja võluda piisava summa, mille abil laiendada tegevust Eestist kaugemale, ennekõike Saksamaale. Kas ta äriidee on tõesti nii hea, et lendab kõrgelt isegi pessimistlikul ajal?

Kolm meest, kes olid Kustas Kõivule lubanud 15 000 eurot, muutusid päev-päevalt järjest ärevamaks.

«Me põrume!» mäletab Kõiv meeste hirmu.

«See on täielik enesetapp!» meenub talle üks kommentaar.

«Ära tee!» kõlas lõpuks soovitus.

Kolm meest, kes olid koroonapandeemia lahvatades kaotanud niigi raha, kartsid, et jäävad Kõivuga kampa lüües ilma järjekordsest summast.

Aga Kõivul, kes saab homme 32, oli nende raha hädasti vaja. Ta oli tehnoloogiaettevõtjana jõudnud selle aasta alguseks sinnamaani, et viies riigis kasutatav parkimis- ja autopesulaäpp Barking, mis asendab igasuguseid makseterminale ja kviitungeid, tšekke ja pileteid, vajas rahasüsti, et veelgi rohkemates kohtades kasutust leida. Kolm investorit olid valmis õla alla panema, olid valmis otsima teisigi rahastajaid, et vähemalt 150 000 eurot kokku saada – kui ühtäkki hakkas Eestile lähenema koroonaviirus.

Sellises olukorras, kus majandust ähvardas määramata ajaks seiskumine, kadus kolmikul isu oma rahaga riskida. Nii nad püüdsidki Kõivu veenda, et ta Barkingusse kapitali kaasamise kampaania edasi lükkaks.

Aga Kõiv polnud oma rahastajatega sama meelt. Ega olukord viiruserindel lähe niipea paremaks, pigem läheb ajapikku ikka hullemaks, vaagis ta – seega tuleks tegutseda. Nagu ta toonast olukorda iseloomustab: sellal kui juhtinvestorid tahtsid pidurit tõmmata, soovis tema hoopis gaasi anda.

Nii läkski, et märtsi algul teatas kolmik: «Sorry, me tagurdame välja.»

Kõiv kukkus alguspunkti tagasi.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles