Viljar Lubi: osa ettevõtete maksejõuetuks muutumine oli ennustatav

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Pildil Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Viljar Lubi.
Pildil Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Viljar Lubi. Foto: Eero Vabamägi

Eesti ettevõtted vajavad praeguses kriisis toimetulemiseks riigi tuge ja seetõttu on pöördutud Kredexi poole. Viljar Lubi kinnitab, et nüüd on juba alustatud laenutaotluste ja -käenduste väljamaksmist.

Riigikassa on Kredexile ülekande teinud. «Kredexi meetmed on juba varem lahti olnud, seda juba kriisi algusest. Lihtsalt nüüd on ka spetsiaalselt kriisi ajal tehtud lisatoetused võimalikud, mis puudutavad turismisektorit ja mikroettevõtteid,» selgitas Lubi.

Kaubanduskeskuste avamine suurendab inimeste tarbimist ja turgutab sisemajandust. See võib olla inimeste suur abikäsi ettevõtjatele. Siiski pole kõik poed võimelised enda uksi enam avama ja olukord on üsna täbar. Mitmed ettevõtted kohanesid äärmiselt kiiresti tekkinud olukorraga ja kaupa müüdi veebi vahendusel ning ka Lubi tunnistas, et enne oli e-kaubandus Eestis üsna marginaalne ja usub, et paljud inimesed hakkavadki eelistama e-kaubandust päris kaubamajale. «Seda oli arvata, et osa ettevõtteid muutub maksejõuetuks, kuid nende asemele tulevad kindlasti ka uued. Väga oluline oli ettevõtete jaoks ka e-kaubanduse suur kasv ning sealt said nad majanduslikult hea tõuke,» rääkis Lubi.

Inimesed, kes said töötukassalt palgahüvitist, kuid hüpoteetiliselt peaks nende tööandja pankrotti minema, siis kuidas üldse käituda sedasi? Lubi jäi täpsed andmed üleminekult palgahüvitiselt töötuhüvitisele puuduvad ja seetõttu ta midagi spekuleerima ei hakka.

Inimestel tekkis palju küsimusi Bolti toetamise kohta Eesti riigi poolt. Teised sarnased ettevõtted jäid kas sootuks ilma toetuseta või piirdusid vähemaga. «Bolt kuulus nende ettevõtete hulka, kes kvalifitseerusid töötukassa meetmete saajaks. Ta on täpselt nagu iga teine tööandja, lihtsalt väga suur ettevõte. Seda seostatakse ainult taksoteenusega, kuid neil on ligi 500 väga kõrgelt tasustatud ja arendatud töökohta, kus keskmine palk on oluliselt kõrgem kui Eesti keskmine,» arvas Lubi, kes kinnitas, et Bolt kuulub suuruselt 30 enim makse maksva ettevõtte hulka Eestis.

Lubi selgitas ka, miks Bolt stabiilselt kahjumis on. Nimelt kasvab nende ettevõte aastas kuni 30 protsenti ja seetõttu suunatakse teenitav tulu kohe investeeringuteks. Mingil hetkel see kasv aeglustub ja küll siis teenitakse ka stabiilset kasumit. Välisinvestorid usuvad Bolti väga ja seetõttu toetabki Eesti riik seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles