Brüssel tahab aidata osakufondiga ELi firmadel kriisist väljuda

Postimees
Copy
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis.
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis märkis, et Brüssel soovib suunata koroonaviirusest väljumise abipaketi ennekõike vaesemate riikide ettevõtete turgutamiseks.

Euroopa Komisjon soovib suuremat rolli Euroopa Liidu riikide koroonaviiruse abipaketis ja kavandab fondi, millest oleks võimalik suunata vahendeid süsteemse tähtsusega ettevõtete osakute ostmiseks. Dombrovskise sõnul pole veel selge, kuidas pakutud süsteem täpsemalt töötama hakkab.

Lätlasest volinik märkis aga Politicole, et eriti oluline saab meede olema vaesemate ELi liikmesriikide ettevõtete turgutamiseks, millel ei ole Prantsusmaa või Saksamaa tasemel võimekust oma riiklike tähtsusega firmade toetamiseks.

«Me peame toetama selle aktsiatoetuse instrumendiga neid riike, mis ei suuda nii tugevalt vastata,» lausus Dombrovskis, lisades, et Euroopa Komisjon ei ole kavale siiski veel lõplikku heakskiitu andnud.

Euroopa Komisjonile on ebatavaline näidata üles nii aktiivset huvi osakute omandamisel, sest see viib Komisjoni potentsiaalselt korporatiivhuvide meelevalda ja toob kaasa riskid, mida tavaliselt võtavad riikide valitsused. Üks lahendamata küsimusi osakufondis on selle juhtimisstruktuur.

Fond oleks osa ELi järgmise seitsme aasta eelarvest, mis keskendub oluliselt pandeemia lõppedes liidu majanduse taaskäivitamisele.

Võttes arvesse vajaduse säilitada võrdne taastumine kõigis 27 ELi liikmesriigis, et hoida ühisturgu koherentsena, on Dombrovskise sõnul eriti oluline aidata Lõuna- ja Ida-Euroopa liikmesriike. Kuid ka selle juures tuleb olla valiv.

«Pole võimalik katta kõiki ELi firmasid igast valdkonnast,» lausus Dombrovskis. «Me peame olema sihipärased. Tuleb vaadata, mis ettevõtted, mis sektorid seda toetust kõige rohkem vajavad.»

Prantsusmaa on ettepanekut toetanud. Riigi rahandusministeerium saatis teistele ELi riikidele eelmisel nädalal ettepaneku osakufondi loomiseks, mis aitaks ettevõtteid taaskäivitada või osta osakuid olulistest firmadest.

Prantsuse ametkondade sõnul oleks skeem kohandatud spetsiaalselt Euroopa väärtusahelates strateegilise tähtsusega ettevõtetele, lisades, et nii aidatakse vältida ka ELile kahjulikke omastamisi näiteks Hiina või Pärsia lahe investorite poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles