EL tahab luua ravimisõltumatust (1)

Postimees
Copy
Ravimid ja rahatähed.
Ravimid ja rahatähed. Foto: McPHOTO via www.imago-images.de/Scanpix

Euroopa Liidu terviseministrid kohtuvad homme videokonverentsi teel, et arutada uue koroonaviiruse pandeemia mõju ravimite kättesaadavusele ja strateegiat ravimisõltumatuse vähendamiseks.

Koroonaviiruse pandeemia on näidanud, et Euroopa on liiga sõltuv teiste riikide ravimitest ja meditsiinitarvikutest ning Euroopa riigid peaksid tegema koostööd rahvusvaheliste väärtusahelate mitmekesistamiseks, vahendab Saksa majandusminister Peter Altmaieri sõnu Merco Press.

«Saksamaa, mis võtab juulis üle ELi eesistumise, tunneb erilist vastutust koroonaviiruse kriisi ajal aktiivselt Euroopat solidaaruse vaimus vormida,» lausus Altmaier eile.

Ministri sõnul on ühisturg jäänud ELi selgrooks ning paljud riigid kadestavad selle toimimist, eriti koroonaviiruse tingimustes.

«Praegune kriis näitab, et me peame vältima ühepoolset sõltuvust ja mitmekesistama rahvusvahelist tarnet suuremal määral,» sõnas Altmaier, lisades, et Euroopa peab muutuma vähem sõltuvaks liiduvälistest tootjatest nii ravimite kui meditsiinitarvikute vallas.

«Selleks on vaja Euroopa tootmisstrateegiat, et tugevdada Euroopa tootmisbaasi, kombineerides selle soodsate tingimuste raamistikuga eriti väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele,» märkis ta.

Sellest hoolimata peab ministri sõnul strateegia järgima Maailma Kaubandusorganisatsiooni reegleid. «Praegune kriis ei tähenda globaliseerumisega hüvastijättu. Vastupidi, see rõhutab rahvusvaheliste kaubandusreeglite tähtsust, mida kõik peavad järgima,» märkis Altmaier.

Saksamaa valmistub muutma oma väliskaubanduse regulatsioone nii, et valitsust tuleks teavitada väljaspool Euroopa Liitu asuvate riikide investeeringutest võtmetähtsusega tervishoiufirmadesse.

Muu hulgas on homse tervishoiuministrite kohtumise kavas Euroopa ravimistrateegia arendamine, kus pööratakse tähelepanu Euroopale ja maailmale esmatähtsate ravimite kättesaadavusele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles