Riin Alatalu: turismilinn Tallinn – kriisiaja võimalused

Copy
Riin Alatalu.
Riin Alatalu. Foto: Jelena Rudi

Kriisist tingitud turismipaus on hea aeg kaasajastada ühendust Tallinna sadama ja vanalinna vahel, kirjutab Eesti Kunstiakadeemia dotsent Riin Alatalu.

Turismi osatähtsus Eesti majanduses on aasta-aastalt aina kasvanud ja ülemaailmse pandeemia valguses tõuseb selle kaalukus eriti selgelt esile. Juba arvutatakse, kui suurt kahju seni kuni kaheksa protsenti SKTst loonud külaliste saabumata jätmine tekitab ja oodatakse pikisilmi olukorra taastumist.

Selle kõrval tasub aga siiski meelde tuletada, et enne kriisi juba muretseti külastajate masside ja sellega kaasneva koormuse pärast. Turismile heideti ette mõju kliimamuutustele ja survet kultuuripärandi ehedusele. Kasutagem siis ootamatut katkestust võimalusena murekohad läbi analüüsida, ja kui maailm lukust lahti keeratakse, siis uuesti alustada juba uue kvaliteediga.

Maailmapärandi paigad, sh Tallinna vanalinn, tõmbavad loomulikult külastajaid ligi. Teame, et Läänemere ristlusturistid on väga kultuurihuvilised.

AS Tallinna Sadam ja Eesti Kunstiakadeemia sõlmisid möödunud sügisel koostöökokkuleppe, et põhjalikult uurida Tallinna vanalinna tutvustamise ja «müümise» jätkusuutlikkust. Sadamat huvitab, et nende kliendid saaksid mitte ainult praegu, vaid ka tulevikus osa ehedast ja elavast Eesti kultuuripärandist. Kunstiakadeemia on omakorda huvitatud muinsuskaitse õppe edendamisest. Esimene koostöösemester pühendati ajaloolisele sadamaalale ja turistide ning ka kohalike liikumisele sadamast linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles