Saksamaa suunab 750 miljonit koroonavaktsiini arendamisse

Postimees
Copy
Kontseptuaalne foto koroonaviiruse vaktsiinist.
Kontseptuaalne foto koroonaviiruse vaktsiinist. Foto: Cadu Rolim/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Saksa valitsus jõudis kokkuleppele rahastamisprogrammis koroonaviiruse vaktsiini loomise ja levitamise tarbeks.

Saksamaa teatas eile 750 miljoni euro eraldamisest koroonaviiruse vaktsiini arendamise ja levitamise programmi rahastamiseks, lausus minister Anja Karliczek.

Ligi 500 miljonit eurot läheb Saksamaa testimisvõimekuse suurendamiseks, ülejäänu tootmisvõimekuse tõstmiseks. Teadanne tehti pärast kantsler Angela Merkeliga toimunud kabinetiistungit, kirjutab Deutsche Welle.

«Niipea, kui vaktsiin leitakse ja heaks kiidetakse, peab olema võimalik tootmist kiiresti suures mahus alustada, seda nii siin Saksamaal kui üle maailma,» lausus Karliczek, kelle sõnul on vaktsiini arendamine võti tavapärase elukorralduse juurde naasmiseks.

Tavaliselt viiakse ravimikatseid läbi väikeste osalejate mahuga testides, mida tasapisi laiendatakse. Saksamaa aga loodab võtta ravimikatsed ette suuremas mahus.

Saksamaa on üks paljudest riikidest, mis panustab vahendeid vaktsiini arendamisse. Saksamaal baseeruva uuringupõhiste ravimifirmade liidu andmetel on maailmas käimas 121 koroonaviiruse vaktsiini programmi.

Euroopa Liit on alustanud ühispingutusi vaktsiini leidmiseks. 4. mail teatas Euroopa Komisjon, et ülemaailmsete annetustena on kogutud 7,4 miljardit eurot vaktsiini arendamiseks. Euroopa Komisjon panustas 1,4 miljardit eurot.

Rahakogumiskampaania algatasid EL, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan, Saudi-Araabia, Norra, Hispaania ja Ühendkuningriik.

Kuigi esialgne eesmärk 7 miljardit eurot on täidetud, on tegu ainult esialgsete vahenditega vaktsiini kallal töö alustamiseks. Seetõttu julgustatakse annetustega jätkama, vahendab Financial Times.

Lühiajalises plaanis on tähtis suurendada investeeringuid vaktsiiniuuringutesse, et selgitada välja, milliseid vaktsiinikandidaate saab viimaks kasutusele võtta. Avalikud toetused aitavad seda protsessi kiirendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles