EL võib avada piirid sarnase viiruseprofiiliga riikide vahel

Postimees
Copy
Suletud Saksamaa-Prantsusmaa piir.
Suletud Saksamaa-Prantsusmaa piir. Foto: BeckerBredel via www.imago-images.de/Scanpix

Euroopa Liit võib soovitada avada piirid riikide vahel, kus koroonaviiruse ohu tase on samaväärne, selgub Euroopa Komisjoni seniavaldamata dokumendist.

Euroopa Komisjon peaks tegema homme ettepaneku kolmefaasilise lähenemise kehtestamiseks piiride avamisel, mis jälgib liikmeriike sarnaste riskiprofiilide alusel, selgub lekitatud dokumendi mustandist, mis sattus veebilehe Euractiv kätte.

Siiski pole selge, kas Komisjon toetab täielikult plaani «turismikoridoride» loomiseks, kus liikmesriigid teevad kahepoolsed kokkulepped üksteisele turismi avamiseks.

ELi ametnikud teadvustavad, et nad ei saa keelata riikidel kahepoolsete lepingute sõlmimist, kuid on rõhutanud sellegipoolest varem, et valikuline lähenemine ei ole võimalik.

«Liikmesriigid ei saa avada piire ühe ELi riigi kodanikele, kuid mitte teistele. See on põhiline,» lausus ELi siseasjade volinik Ylva Johansson eelmisel nädalal.

Kuid väidetavalt töötavad Boris Johnson ja Emmanuel Macron kokkuleppe kallal, mille alusel oleks võimalik suvel Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa vahel reisida, kirjutas väljaanne Sun.

Turismikoridoride avatuna hoidmine sõltub riikide edukast toimimisest koroonaviiruse juhtumite madalana hoidmisel ja uute nakkusjuhtumite sarnasest suurusjärgust.

Piiride avamine peaks Komisjoni dokumendi kohaselt toimima riigi- mitte rahvuspõhiselt ehk siis kõik ühes riigis olevad inimesed võivad külastada teist riiki rahvusest hoolimata.

Komisjoni sisekommunikatsiooni andmetel võivad koroonaviirusest tingitud piirangud tähendada globaalsele turismitööstusele sel aastal kuni 400 miljardi euro suurust kaotust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles