Rabarberiklassika, aga minivormis: Pinsi talu Toidutoa retsept

Britt Rosen
Copy
Kadi Truus oma talu verandal, kuhu pere saab soojakraadide tulles kohvilaua katta. Rabarberihooajal juuakse seal tihtilugu ka maasika-rabarberi limonaadi, mida lahjendab ja paneb kihisema gaseeritud vesi.
Kadi Truus oma talu verandal, kuhu pere saab soojakraadide tulles kohvilaua katta. Rabarberihooajal juuakse seal tihtilugu ka maasika-rabarberi limonaadi, mida lahjendab ja paneb kihisema gaseeritud vesi. Foto: Mihkel Maripuu

Väikestes kohtades üle Eesti leidub kodukööke, kust kohalikud peolauale torti, kooki, suupisteid või muud söögipoolist tellivad. Pinsi talu Toidutuba Järvamaal on üks, mille perenaine Kadi Truus asendab ümberkaudsele rahvale kohvikut, catering`i firmat või koroonaajal bolte-wolte. Ka esimesed rabarberikoogid on tal tellijatele juba saadetud.

Äratus kell neli hommikul, järjekordne pontsakate Pavlova koogikeste paraad ahju, pärast vahukreem ja värsked marjad kaunistuseks peale ning stardiootele. Vahepeal tuleb kärmelt kokku laduda tordikihid biskviidist, toorjuustukreemist ja marjamagusast ning teele saata. Edasi kordub sama. Pärast südaööd lühike unepuhkus. Ning jälle otsast peale.

Nii hoogne küpsetamisrütm, justkui liinitöö, tabas Toidutoa perenaist Kadi Truusi paar päeva enne emadepäeva ja kestis selle õhtuni välja. Olgu see naiste-, sõbra- või emadepäev, ikka kuhjuvad kõik tellimused enam-vähem samale kellaajale. «Nagu alati,» tõdeb Kadi Truus oma Pinsi talu köögis Valgma külas Järvamaal. Kui tema teavitatud köögiga Toidutuba veel suuremalt käima läheb ja pärast uusi lubatähti menüü soolasega täieneb, tuleb majapidamisse soetada veel üks ahi, arvab ta.

Varasemaga võrreldes oli tänavune koroonakevad siiski teistmoodi. Enamik ümberkaudseid kundesid ei tulnud pidukookidele taluväravasse järele, vaid küpsetised viis kohale ajutiselt kulleriks kehastunud abikaasa Ahti. Need, kes elavad praegu Eestist kaugemal, olgu või Soomes, tahtsid aga magusat üllatust ühes lillekimbuga emale kodutrepile. «Rõõmu ja ahhetamist oli omajagu,» tähendab perenaine oma korrastamisjärgus talumaja valgel verandal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles