Sven Sester: meie rahvuslik lennukompanii (2)

Sven Sester
, riigikogu liige (Isamaa)
Copy
Sven Sester
Sven Sester Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Koroonaviirus on tabanud valusalt maailma lennundust. Paljudes riikides küsivad erakätes olevad lennundusettevõtted riigilt toetusi, garantiisid ja otselaene. Mitmed riigid keelduvad, nagu juhtus näiteks Virgin Atlanticu lennufirmaga, mille miljardärist omanik Richard Branson küsis abi nii Ühendkuningriigist kui ka Austraaliast.

Suurbritannia valitsus jõudis seisukohale, et ei kavatse toetada  Bransoni lennufirmat 500 miljoni inglise naelase abipaketiga (565 miljonit eurot), mida viimane küsis.  Heakskiitu ei saadud, kuna riik ei tahtnud maksumaksjate raha riskantse tehinguga ohtu seada. Sama reaktsioon tuli ka Austraalia valitsuselt, kes keeldus 1,4 miljardi austraalia dollari (834 miljonit eurot) suuruse laenu heakskiidust.

Ka legendaarne investor Warren Buffet realiseeris kõik oma portfellis olnud lennundusfirmade aktsiad. Ja neid tal jagus. Nelja erineva suure Ameerika lennukompanii (American Airlines, Delta Air Lines, Southwest ja United Airlines) 6 miljardi dollari väärtuses aktsiaid vahetas omanikku. Buffet ütles ise oma kõnes kaasinvestoritele: "Lennundusäris ma võibolla eksin ja ma loodan, et ma eksin - ma arvan, et see on väga suurel määral muutunud. Ma ei tea, kas reisijad kahe või kolme aasta pärast lendavad nii palju reisijakilomeetreid, kui eelmisel aastal. Kui äri taastub 70 või 80 protsendi ulatuses, lennukid ei kao. Teil on liiga palju lennukeid."

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles