Kummaliseks pöördunud igapäevasus

Helen Pärk
, kriitik
Copy
Ann Cleeves, «Õhku haihtunud».
Ann Cleeves, «Õhku haihtunud». Foto: Raamat

Shetlandi kõige põhjapoolsemale saarele Unstile sõidavad koos meestega kolm sõbrannat Londonist: Caroline, Eleanor ja Polly. Suvehämaruses peetakse «kodokäiku», Caroline ja tema šetlandlasest abikaasa Lowrie pulmade järelpidu. Järgmisel päeval on Eleanor kadunud, naine oleks just nagu õhku haihtunud.

Tema kadumist asuvad uurima Jimmy Perez ja Sandy Wilson. Peagi leitakse väikesest turbasest tiigist Elea­nori surnukeha, «seljas eelmise õhtu pruutneitsikleit, silmad pärani lahti vaatamas taeva mõõtmatut avarust». Enne oma kadumist oli Eleanor rääkinud sõpradele, et nägi vanamoodsas valges kleidis tüdrukut, paelad juustes.

Kohalik legend räägib 1930. aastal uppunud Elizabethist, Pisi-Liisust, jõuka pere tütrest, kelle vaim sealkandis endiselt kummitamas käib ning kelle nägemine ennustavat nii sündi kui ka surma. Kuid Pisi-Liisut näeb ka Polly. Kas vaim tõepoolest ilmutas end mõlemale naisele? Kohalike uskumused ja nende jutustatavad lood ning legendid tunduvad veenvat neid endid, kuid mitte Perezi ja tema kolleege. Kes tappis Eleanori ja miks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles