Tom Cruise kosmoses. Jah, just selline plaan NASA-l ja Elon Muskil

Copy
Tom Cruise filmis «Top Gun: Maverick» (2020). Kuhu edasi – vaid taevas on piiriks.
Tom Cruise filmis «Top Gun: Maverick» (2020). Kuhu edasi – vaid taevas on piiriks. Foto: Paramount Pictures

Mai lõpus stardib Kennedy keskusest SpaceXi kosmoselaev, et viia rahvusvahelisse jaama ISS kaks astronauti. Kumbki neist pole veel Tom Cruise, aga lend ise on kosmose uurimises väga oluline teetähis.

27. mail kell 16.32 EDT (meie aja järgi kell 23.32) peaks soodsate ilmaolude korral toimuma Floridas Kennedy kosmosekeskuse stardikompleksis 39A SpaceXi kosmoselaeva Crew Dragon start. See saab olema firma esimene mehitatud lend kosmoselabori ISS juurde, pardal kaks teenekat astronauti. Lennu üldjuhiks on määratud Robert Behnken, kes vastutab lähenemisoperatsiooni, põkkumise ja muude ISSiga seotud tegevuste eest. Kosmoselaeva komandör, kelle ülesandeks on kogu lend stardist ISSini ja tagasi Maale, on Douglas «Chunkey» Hurley. Mõlemad liitusid astronautide programmiga juba aastal 2000 ning nad on kumbki sooritanud ka kaks süstikulendu. Meeskonna varuliige on Kjell Lindgren, kelle nimi tuleb kindlasti tuttav ette neile, kes on lugenud astronaut Scott Kelly raamatut «Endurance» (eesti k «Visa hing»). Kõik kolm istuvad praegu seoses koroonapandeemiaga tugevdatud karantiinis ja pideva meditsiinilise järelevalve all.

Lend koodnimetusega Demo-2 on viimane SpaceXi testlend enne nende laevade ametlikku sertifitseerimist NASA poolt ning pikaajalise tegevusprogrammi allakirjutamist. Kaugeltki ebaoluline pole ka fakt, et tegemist on esimese mehitatud kosmoselennu stardiga pea üheksa aasta järel USA pinnalt pärast kosmosesüstikute programmi lõppu 8. juulil 2011. Vahepealse aja sõltus USA täielikult Venemaast ja selle Sojuzi ja Protoni kanderakettidest oma astronautide ja varustuse transpordil ISSi. Lisaks kasvasid iga stardi eest küsitavad summad pidevalt.

Aastatuhande algupoole, kui juba liikusid kõlakad süstikuprogrammi peatsest lõpetamisest, haistis Elon Musk siin vallas nii põnevust, populaarsust kui ka suurt raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles